Asigurarea socială la sănătate a persoanelor fără venituri costă 1.248 de lei în 2019

  • 10 ianuarie 2019, 13:10

Persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate, pot obţine în 2019 servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate dacă depun declaraţia unică la Fisc, urmând ca până la data de 15 martie 2020 să achite Fiscului suma de 1.248 de lei pentru contribuţia de asigurări de sănătate datorată pentru tot anul 2019.

 

Economica.net vă spune în ce constă în 2019 asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate a persoanelor fără venituri, care nu sunt exceptate prin lege de la plata contribuţiei (CASS).

Primul pas: completarea şi depunerea online la Fisc a declaraţiei unice.

Persoanele care nu au venituri fiscalizate şi care nu sunt scutite prin lege de la plata CASS vor depune la Fisc declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă vor să primească în 2019 servicii medicale cuprinse în pachetul de bază şi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. 
Din 2019, declaraţia unică se transmite la Fisc doar online, se arată în OUG 114 din 2018, ordonanţa care introduce taxa pe lăcomie.

Teoretic, persoana fără venituri devine asigurată la asigurările sociale de sănătate de la data depunerii declaraţiei unice.

Calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază se acordă persoanelor fără venituri de la data depunerii declaraţiei unice la Fisc, se arată în Ordinul CNAS nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, consultat de Economica.net. 

Practic, persoanele fără venituri pot apărea neasigurate în sistemul informatic al CNAS (SIUI) după ce depun declaraţia unică la Fisc, din cauza transmiterii greoaie a informaţiilor între cele două instituţii, dar şi a defecţiunilor sistemului informatic al CNAS.

Nu doar persoanele fără venituri se confruntă cu această problemă, ci şi restul categoriilor de contribuabili care au obligaţia depunerii declaraţiei unice. CNAS recunoaşte amploarea problemei şi a emis un Ordin, în vigoare din 6 decembrie, Ordinul nr. 1549/2018, care prevede că persoana fără venituri, care apare neasigurată în SIUI după ce a depus declaraţia unică, va beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări după ce va aduce la CJAS în evidenţa căreia se află actul de identitate valabil la data solicitării, original şi copie, precum şi dovada că a depus declaraţia unică la Fisc.

Casele de Asigurări de Sănătate din ţară au însă practici diferite cu privire la aplicare acestui Ordin al CNAS, şi nu numai. De exemplu, persoanele fără venituri, asigurate la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB), care apar neasigurate în SIUI după ce au depus declaraţia unică la Fisc, dobândesc calitatea de asigurat la sănătate după ce aduc la CASMB actul de identitate şi declaraţia unică înregistrată la ANAF, ambele acte în original şi copie

Economica.net vă recomandă ca, după ce aţi depus declaraţia unică la Fisc, să întrebaţi personalul Casei de Asigurări în evidenţa căreia vă aflaţi care sunt documentele în baza cărora dobândiţi calitatea de asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

De asemenea, Economica.net vă recomandă ca înainte să mergeţi la medic să verificaţi dacă sunteţi asigurat în sistemul informatic al CNAS la linkul pe care îl puteţi consulta aici. 

Cât costă în 2019 asigurarea obligatorie la sănătate a persoanelor fără venituri

Răspunsul scurt: 1.248 de lei, bani pe care persoanele fără venituri fiscalizate îi pot plăti la Fisc până pe 15 martie 2020 inclusiv, potrivit Codului Fiscal actualizat pe 8 ianuarie 2019.

Suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019, potrivit HG nr. 937/2018.
Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma pe care persoanele fără venituri o vor plăti ca să fie asigurate la asigurările sociale de sănătate pe tot parcursul anului 2019.

Economica.net vă spune punctual ce spune legea în privinţa asigurării la sistemul public de sănătate a persoanelor fără venituri:

ART. 4 (3) din Ordinul CNAS nr. 1549/2018: teoretic, sunteţi asigurat la sănătate din ziua depunerii declaraţiei unice.

  • În cazul persoanelor prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data depunerii declaraţiilor, prevăzute la art. 147 alin. (1) sau art. 174 alin. (3) din Codul fiscal.

Articolul 122 (5) din Codul Fiscal, modificat prin OUG 114 din 2018: declaraţia unică se depune doar online.

  • Declaraţia prevăzută la alin. (1) - (3) se completează şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform art.79 din Legea nr.207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 11 (1) din Ordinul CNAS nr. 1549/2018: cum dovedeşti că eşti asigurat la sănătate dacă apari neasigurat în SIUI, deşi ai depus declaraţia unică.Citeste mai mult pe economica.net

Sursa: economica.net