Asistenţa socială oferită oamenilor săraci a costat statul 1,2 miliarde de lei în 2018, de peste şase ori mai puţin decât pensiile de serviciu

  • 9 iulie 2019, 01:25

Beneficiile sociale pe care le-au primit oamenii săraci de la Ministerul Muncii au costat peste 1,19 miliarde de lei în 2018, cu peste 17% mai puţin decât în 2017, arată calculele Economica, realizate pe baza datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Spre comparaţie, pensiile de serviciu au costat bugetul de stat peste 8 miliarde de lei în 2018, cu peste 15% mai mult decât în 2017, rezultă din datele transmise exclusiv pentru Economica de către cele patru Case de Pensii care le administrează.

Privilegiile au costat bugetul de stat peste 8 miliarde de lei în 2018.

Pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat 8,07 miliarde de lei în 2018, cu peste 15% mai mult decât în 2017, rezultă din datele transmise exclusiv pentru Economica de către cele patru Case de Pensii care le administrează. Peste 148.000 de oameni au luat pensie de serviciu în decembrie 2018, majoritatea militari, arată datele obţinute de Economica, publicate la acest link.

Ajutoarele acordate oamenilor săraci au costat statul sub 1,2 miliarde de lei în 2018.

Beneficiile sociale acordate de stat oamenilor săraci sunt alocaţia pentru susținerea familiei, ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoarele de urgenţă şi cele pentru încălzirea locuinţei.

"Principalele beneficii de asistență socială selective, bazate pe testarea mijloacelor de existenţă ale persoanei singure sau familiei, sunt alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat şi ajutoarele pentru încălzirea locuinţei. Testarea mijloacelor de existenţă ale potenţialilor beneficiari de asistenţă socială sociale se referă la procedura de evaluare a veniturilor realizate și a bunurilor mobile și imobile deținute de persoană sau familie, necesare acoperirii nevoilor de consum ale acestora", spune Ministerul Muncii.

Doar 8,21% din suma totală plătită de Ministerul Muncii în 2018 pe asistenţă socială a ajuns la oamenii săraci

Ministerul Muncii le-a plătit oamenilor care au încasat aceste beneficii (alocaţie pentru susţinerea familie, ajutor social, ajutoare de urgenţă şi de încălzire), în total, peste 1,19 miliarde de lei în 2018, cu peste 17% mai puţin decât în 2017, reiese din calculele Economica, realizate pe baza datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

 

Citeste mai mult pe economica.net

Sursa: economica.net