Când în România se întâmplă și lucruri bune. Șansa unor tineri ieșiți din centrele de plasament la 18 ani. Povestea lui Fili: „Eram singur și eram în situația de a ajunge pe străzi”

  • 9 iulie 2019, 01:48

În 2017, când a părăsit centrul de plasament din Băicoi unde a fost instituționalizat de la doi ani, Fili, pe numele său întreg Ionuț Filișan, s-a trezit „aruncat în groapa cu lei”, cum spune el. 

După 16 ani în grija statului, nu-și găsea locul în viața de „afară”, unde oamenii muncesc, își plătesc facturile, își fac planuri de viață și încearcă să se țină de ele. Pentru o foarte scurtă perioadă, lucrurile au mers acceptabil: și-a găsit o cameră într-un cămin de nefamiliști, s-a angajat la o brutărie, s-a îndrăgostit de o fată. Apoi a simțit că pierde controlul: relația nu a mers, lumea îi părea dezamăgitoare, iar responsabilitățile prea puțin ofertante. „Eram într-o depresie, nu prea mă gândeam la muncă, iar patronul brutăriei mi-a zis: Ori îți revii, ori de mâine pleci”. Așa a ajuns să schimbe, unul după altul, vreo șapte joburi. 

„Eram singur și eram în situația de a ajunge pe străzi sau de a găsi o cale să îmi fie bine”, povestește tânărul. Directoarea centrului de plasament i-a spus că o organizație umanitară din Ploiești, Concordia, are un program pentru tinerii care au părăsit sistemul de protecție. A ajuns aici în urmă cu 10 luni. Iar de atunci lucrurile au început să să schimbe pentru el. 

Concordia este o organizație care oferă servicii pentru copiii și tinerii care sunt sau au fost sub tutela statului, dar și pentru cei care provin din familii defavorizate. La sediul din Ploiești al organizației funcționează școala de meserii, unde, vreme de 10 luni, tinerii trecuți de 18 ani deprind abilitățile de care au nevoie pentru începutul unei vieți independente. La finalul lunii iunie, 46 de tineri proveniți din centrele de plasament sau din familii sărace au absolvit cursurile de brutari, bucătari, ospătari, horticultori sau tâmplari la Concordia, iar doi dintre ei se află acum la un stagiu de pregătire în Italia. Ceilalți, au făcut practică în hoteluri și restaurante din Prahova și București și cei mai mulți dintre ei și-au găsit deja locuri de muncă, spune Ramona Năstăsache, coordonatoarea Școlii de Meserii Concordia.

 

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro