Casa Filip, după un an: peste 230 de bolnavi de cancer cazați

  • 10 mai 2019, 22:35

Casa Filip, de pe Strada Odobești, de la numărul 22/2, le oferă găzduire accesibilă persoanelor bolnave de cancer și aparținătorilor.

Pe 26 mai, Casa Filip împlinește un an de la deschidere. Un an în care i-au trecut pragul peste 230 bolnavi veniți de peste tot din țară. Are șase dormitoare cu două paturi fiecare, patru băi cu dușuri, o bucătărie complet utilată și mobilată și o grădină. 20 de lei pe noapte e taxa cea mai mică percepută pentru fiecare pacient. Aici intră și o masă de prânz, gratuită, o supă și un fel doi în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri. Duminica mai mulți voluntari vin cu mâncare sau gătesc pentru cei cazați.

O cameră dublă la o pensiune în Cluj-Napoca se închiriază în medie cu 150 de lei pe noapte. Unii pacienți urmează proceduri de radioterapie de cinci ori pe săptămână timp de două luni. Două luni în care nu pot pleca nicăieri. Asta înseamnă doar cazarea la o pensiune 4500 de lei pe lună, 9000 de lei pe două luni. Fără mâncare, fără nimic altceva. Cine își permite? La Cluj vin pacienți din toate zonele țării.

Violeta Fărăgău s-a luptat zi de zi pentru a deschide Casa Filip. Filip e fostul său soț care a pierdut lupta cu cancerul în 2016. Pentru a-i duce numele mai departe, Violeta s-a gândit să-i ajute pe alți oameni. De aici și numele Casei.

„E un miracol, dacă stau să mă gândesc. Filip a murit în 2016, în nici doi ani am deschis Casa Filip. E o succesiune de miracole și acestea continuă.”

Anul Casei Filip înseamnă peste 230 de oameni cazați, peste 1400 de nopți de cazare și multe refuzuri din cauza lipsei de locuri.

„Niciodată nu m-am gândit că vom avea atât de multe cereri de cazare. Să știți, sunt foarte mulți bolnavi. Să trebuiască să faci tratamente departe de casă, să te întrebi dacă o să poți gândindu-te că n-ai bani, iar în acest fel să ți se taie șansa la viață, e cumplit.  Ideea unei astfel de case mi-a venit în momentul în care eram cu Filip în spital. Experimentând la Hematologie sau la Neuro condițiile grele din spitale, să-ți duci totul de acasă, să vezi cât de mulți pacienți sunt și cât puțini medici, m-am gândit că trebuie ceva care să contrabalanseze, iar atunci când ieși din spital să mergi într-un loc pozitiv, de calitate, unde să te simți în siguranță. Apoi s-au succedat toate miracolele, unul după altul. Ce s-a întâmplat cu Filip a fost o încercare pentru mine, una care m-a format și pe care o iau ca atare. Casa Filip cred că e o experiență despre ce înseamnă ca cineva să se îngrijească de tine, să-ți ofere condiții și mâncare când ai cea mai mare nevoie.”

În luna decembrie 2018, Casa Filip a luat în comodat și o garsonieră pe Bulevardul Muncii unde sunt cazate câte două persoane. „Am recondiționat-o și am dat-o folosință din a doua săptămână din februarie, iar de-atunci e ocupată neîntrerupt.”

În viitor va apărea și Casa Filip II, spune Violeta. „Nu ne vom opri aici și căutăm acum un alt spațiu, fie un teren unde să construim sau poate o altă casă. Cea mai mare bucurie a noastră e atunci când vedem că niște oameni foarte bolnavi găsesc puterea sau încearcă, măcar, să fie optimiști, atât cât se poate. Relațiile care se formează între cei cazați aici sunt remarcabile.”

Una dintre recomandările medicilor pentru bolnavii de cancer este să aibă o atitudine pozitivă, să socializeze, să comunice, să interacționeze. La Casa Filip în fiecare zi de joi, de exemplu, e „seara de pizza.” Locatarii se strâng la o masă generoasă și aici se leagă prietenii pe viață. Își povestesc din experiența procedurilor, diverse întâmplări sau momente din vieților lor.

 

Citeste mai mult pe actualdecluj.ro

Sursa: actualdecluj.ro