În 2011, începeau școala 218.000 de elevi. În 2019, la Evaluarea Națională, erau înscriși 155.000. Datele care arată drama școlii românești

  • 1 iulie 2019, 10:41

În anul 2011 România avea să aibă 3 guverne ca urmare a demisiei lui Emil Boc la începutul anului. În aceeași perioadă avea să fie adoptată o nouă lege a educației, valabilă și astăzi după mai bine de 350 de modificări aduse atât în Parlament cât și prin Ordonanțe de Urgență sau Hotărâri de Guvern. E anul în care criza financiară ia amploare în Grecia și aproape că aduce țara în faliment. Peste ocean mișcarea Occupy Wall Street ia naștere ca urmare a inechităților, fapt pentru care oamenii își cer dreptate în stradă. Pentru mine e anul când fac cunoștință cu Facultatea de Filosofie din Iași, locul unde aveam să-mi pun bazele gândirii umaniste.

2011 e și anul când conform datelor INS intrau în ciclul primar aproximativ 218000 de copii. 8 ani mai târziu, aproximativ 155000 dintre aceștia sunt înscriși la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a. 

La un calcul simplu de scădere apare o întrebare cât se poate de pertinentă: ce s-a întâmplat pe parcursul anilor cu cei aproape 65000 de elevi care nu apar în evidență pentru examenul desfășurat zilele acestea? Ne poate răspunde Ministerul Educației ori Ministerul Muncii și Protecției Sociale câți dintre acești copii au plecat din țară, câți dintre ei au abandonat școala ori au rămas cu un an sau doi în urmă fiind repetenți sau corigenți? Câți dintre acești copii au ajuns în clasa a VIII-a însă din diverse motive nu s-au înscris la evaluarea națională?

Conform Legii Educației Naționale, la articolul 63 se menționaează faptul că numărul minim de elevi dintr-o clasă e de 12 copii, maximul fiind de 25. Uitându-ne pe datele publicate de Ministerul Educației cu privire la participarea copiilor de clasa VIII-a la evaluarea națională putem avea următoarel observații:

- Din cele 6035 de școli ce au avut elevi la evaluarea națională (excepție făcând Școala Penitenciarului Jilava) avem 415 școli care au avut înscriși 5 sau mai puțin de 5 elevi la acest examen, în procente asta însemnând că aproape 7% din școlile din România care au și ciclu gimnazial au avut mai puțin de jumătate dintre copiii înscriși în clasa a VIII-a, elevi înscriși la evaluarea națională;

 

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro