În atenția doamnelor de la școală: Nu există „copil rău”

  • 8 aprilie 2019, 21:22

Lucrez cu copiii de aproape 10 ani. Și cam de tot atâția ani cu mine însămi. Am lucrat în educație nonformală, în sistemul de învățământ clasic, ca educatoare, fac dezvoltare personală și coaching cu copii și părinți și de 4 ani organizez taberele Creative Coaching Camps. Prin natura activităților pe care le fac, am trecut pragul a zeci de școli și grădinițe din București și nu numai, private și de stat, cu predare tradițională sau nu.

Am auzit multe și am văzut multe...

- Doamnă, pe unde vă mai duceți dumneavoastră tot așa răi sunt copiii? m-a întrebat nu demult o doamnă învățătoare.

- Nu există doamnă copii răi, i-am spus.

- Vai, doamnă, dar nu ascultă deloc! continuă doamna. Măi, faceți liniște odată, altfel doamnele nu mai fac nicio activitate cu voi, se adresă doamna apoi copiilor. Răi, de altfel.

- Aveți nevoie de mine? întreabă o altă doamnă când am intrat la clasă.

- Nu, ne descurcăm.

- Ah, ce bine! Mă duc și eu să beau o cafea că m-au creierit copiii ăștia! Cam cât durează, ca să știu când mă întorc, adăugă doamna.

- Lăsați-l, doamnă, că el nu face niciodată nimic, mi se adresează o altă doamnă educatoare la o grădiniță.

- Pune, mă, mâna și modelează! îi spune apoi copilului.

- Lasă-l în pace, nu te mai juca cu el, că este un copil rău, îi spune o mămică copilului ei care tocmai ce a fost împins de un altul în timp ce se jucau în parc.

- De ce ești rău? îl întreabă apoi pe copilul în cauză.

Copii care mușcă, copii care lovesc, copii care deranjează ora, copii care aruncă cu vorbe urâte, copii care jignesc, copii care împing, copii care nu stau locului, copii care nu se încadrează în turmă, copii care nu sunt obedienți, copii care vorbesc prea mult, copii greu de gestionat, copii cu „probleme”. Copii răi. Catalogați așa de cadrele didactice, de părinții celorlați copii, de prietenii lor, ba chiar și de părinții lor. Părinți care nu văd cum copiii lor îi oglindesc, cum le oglindesc traumele...

 

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro