Mai întâi joaca și apoi temele! Psihoterapeutul Lawrence Cohen: „Jocul îi dă copilului un sentiment de conexiune cu tine care îi crește dorința de a coopera”

  • 13 martie 2019, 21:57

Pentru copii, jocul este mediul natural în care învață și de dezvoltă din punct de vedere din punct cognitiv și emoțional, spune psihologul și psihoterapeutul american Lawrence Cohen (foto), autor al cărții „Rețete de jocuri. De ce și cum să te jopci cu copilul tău”. 

Acest lucru are, în opinia sa, la bază trei motive. „1. Toată această dezvoltare se întâmplă cel mai bine când întregul creier al copilului este activ în același timp. Să comparăm un copil care face o fișă la școală, folosindu-și o parte foarte limitată a creierului și a corpului, cu un joc în care își folosește întregul creier și întregul corp - limbă, emoții, activitate fizică, interacțiune socială etc. Cel de-al doilea mod construiește conexiuni cerebrale 2. Copiii învață mai bine când experimentează bucurie și angajament total. Urmăriți un copil la joacă și un copil făcând ceva ce este forțat să facă. Veți vedea diferențe enorme în ceea ce privește bucuria și angajamentul în aceste două situații. 3. Jocul presupune angajament social, până și un copil care se joacă singur este capabil să facă asta pentru că simte siguranță, securitate, apartenență. Dezvoltarea are nevoie de context social, de un context social cald și iubitor. Nu suntem șerpi care începem să lunecăm spre independență imediat ce ieșim din ou!”, spune psihologul.

„Pune-ți ceasul să sune și joacă-te într-un fel entuziast și concentrat vreme de 10 minute”

Pe 16 martie, Lawrence Cohen se va afla, la invitația Parenting Academy, la București, unde va susține o conferință în timpul căreia le va arăta părinților cum să se conecteze cu copiii lor prin joc. Cohen îi sfătuiește pe cei mari să lase seriozitatea deoparte și să își regăsească copilul pe terenul pe care acesta se simte cel mai fericit și puternic - cel de joacă. Însă se întâmple de multe ori ca adulții să fie prea obosiți sau prea împovărați de grijile zilnice ca să se mai poată juca. În acest caz, psihologul îi sfătuiește să își facă un program strict în care să lase grijile deoparte cel puțin 10 minute pe zi. „Pune-ți ceasul să sune și joacă-te într-un fel entuziast și concentrat vreme de 10 minute. Crește apoi, încet încet, la o jumătate de oră sau o oră. Nu te chinui prea tare să inventezi jocul. 

Exagerează-ți emoțiile, chiar și plictiseala și faptul că nu știi să te joci sau că trebuie să termini ceva. Dacă faci asta într-un mod amuzant, primești un bonus dublu - copiii tăi nu sunt speriați sau supărați de emoțiile tale, dar ai ocazia să fii și cinstit în legătură cu ele. Iar copiii învață că emoțiile pot fi gestionate mai ușor dacă sunt discutate”, crede Lawrence Cohen. Dacă nu le iese din prima, nu este nicio problemă: copiii sunt iertători, iar mâine este o nouă zi în care o pot lua de la capăt.

„Nu certa sau critica. Gândește-te la ce nevoi neîmplinite îl împiedică pe copil să își facă temele cu ușurință” 

De multe, motivul pentru care părinții nu știu să se joace se regăsește în propria lor copilărie.

„E foarte bine să spui unui prieten în care ai încredere, soțului sau unui terapeut ce simți. Povestește-le amintirile din copilărie în detaliu, pentru a înțelege ce te împiedică să fii jucăuș. Caută acele amintiri în care te jucai, în special acelea pline de bucurie. Dacă ai avut traume în copilărie, spune poveștile cuiva care poate fi cald și înțelegător cu tine. Împreună, tu și prietenul tău, puteți ajuta copilul răni dinăuntru să se recupereze după traumă și să simtă abilitatea de a se juca. Dacă nu trauma este problema, ci viața ta de adult este prea serioasă, atunci trebuie să ai grijă de tine și să găsești ceva precum yoga, meditația sau activitățile amuzante să ieși din seriozitate și să poți să îți întâlnești copilul într-un mod jucăuș”, explică el. Sunt câțiva pași pe care un adult îi poate urma, continuă Cohen: „Fii dispus să te joci! Privește-ți copilul! Fii dispus să înveți de la copil! Copiază-ți copilul! Fii gata să te porți prostește! Fii gata să pierzi un joc sau o luptă în joacă pentru ca copilul tău să se simtă încrezător!”

 

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro