Primăria Cluj: Telefonul Vârstnicului – linie telefonică gratuită și confidențială pentru persoanele de vârsta a treia

  • 6 iunie 2019, 22:20

Primăria Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală sprijină inițiativa Fundației Regală Margareta a României, care pune la dispozția persoanelor de vârsta a treia Telefonul Vârstnicului.

Prin acest proiect se răspunde nevoilor persoanelor vârstnice prin programe sociale menite să aline singurătatea, să combată izolarea socială și să reducă sentimentul de inutilitate și efectele acestora.

Telefonl vârstnicului 0800 460 001 este o linie telefonică gratuită și confidențială, accesibilă la nivel național, prin care se răspunde cu suflet la problemele persoanelor vârstnice, oferind acces la informații și sfaturi, combate izolarea socială și sprijină demnitatea la vârste înainate prin sprijin emoțional, facilitează legătura cu actorii relevanți implicați în asistența persoanelor vârstnice și aduce în atenția publicului problematica vârstnicilor din țara noastră, semnalează cazurile de abuz sau nevoi particulare.

Operatori specializați răspund prompt și oferă informații persoanelor vârstnice de luni până vineri în intervalul orar 08:00 – 20:00 și sâmbăta între orele 08:00 – 16:00, acest lucru fiind posibil cu ajutorul voluntarilor de toate vârstele care construiesc relații cu vârstnicii izolați fizic sau emoțional care doresc un partener de discuție sau o persoană care să-i asculte.

Prin intermediul acestui program au fost sprijinite până în prezent peste 30.000 de persoane vârstnice din întreaga țară.

De ce există telefonul vârstnicului? Fenomenul îmbătrânirii a cunoscut un ritm de creștere alarmant în țara noastră, conform datelor Institutului Național de statistică peste 3.5 milioane de persoane au vârsta de peste 65 ani, la care se adaugă emigrarea tinerilor, insuficiența resurselor umane specializate și lipsa unui sistem de suport. O mare parte a acestor persoane se confruntă cu neajunsuri materiale, probleme medicale, izolare socială și acces limitat la informații.

 

Citeste mai mult pe clujcapitala.ro

Sursa: clujcapitala.ro