S-a lansat campania #SperanțăDeViață, destinată pacientelor cu cancer oviarian

  • 10 mai 2019, 00:00

Cu ocazia zilei internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” lansează campania #SperanțăDeViață.

Aceasta campanie propune o  nouă abordare în discuția despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate. Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

”În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranță de viață”, spune Cezar Irimia, Președintele FABC. 

FABC își propune să le ajute pe femei să meargă la medic fără teama de diagnostic

Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a descoperit că eforturile pe care le depun organizațiile membre (printre care și FABC) pentru a crește nivelul de conștientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze. Campania #SperanțăDeViață doreşte să convingă femeile să meargă la medic atunci când observă apariția unor modificări – schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuații neobișnuite ale greutății etc. –  pentru a vedea care este cauza acestora. 

Posibile semne ale apariției cancerului ovarian

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenționează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice.

Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog:

Balonare persistentă: creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile;

Probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare;

Durere – în zonele pelvine sau abdominale;

Simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare;

Sângerări anormale;

 

Citeste mai mult pe stiridecluj.ro

Sursa: stiridecluj.ro