Nu Esti Singur (NES)

Contact

Descriere

Acest proiect foarte drag noua, este adresat copiilor abandonati sau  fara apartinatori aflati la sectia Pediatrie 4 din Cluj-Napoca.

Despre copii

Ne-am inceput proiectul vizitand 25 de copii bolnavi aflati la sectia de distrofici a unui spital de pediatrie din Cluj-Napoca.

Acesti copii au PROBLEME FOARTE MARI DE SANATATE, multi dintre ei au boli neurologice, cardiopatii  si anomalii congenitale complexe, malnutritie severa si lista continua din pacate cu afectiuni care le tin viata uneori atarnand de un fir de ata.

O parte din ei au familie, altii sunt abandonati de parinti. Insa chiar si cei care o au, nu pot beneficia de afectiunea acesteia:  fiind dependenti de spital, parintii nu isi permit sa stea langa ei pe perioade indelungate – sau pur si simplu nu isi doresc.

Urmare a bolilor si lipsei de atentie (cadrele medicale sunt total dedicate insa nu pot face fata atator nevoi) micutii copilasi sunt foarte slab dezvoltati – atat emotional cat si motor.

Nevoile lor…

Cu durere, am constatat ca una dintre cele mai mari nevoi este AFECTIUNEA . Asa ca, ne straduim sa suplinim macar o mica parte din aceasta lipsa a lor: sa-i tinem in brate, sa le zambim, sa ii ascultam… sa-i iubim. Odata luat contactul cu ei, nu poti sa nu-i indragesti.

Pe langa aceasta, datorita afectiunilor severe amintite  au nevoie sa fie hraniti cu formule speciale de alimentatie artificiala. Acestea sunt FOARTE SCUMPE, fiind nevoie de sume mari ( aproximativ 3000 lei/luna) pentru a acoperi nevoia lor zilnica de hrana si nutrienti.

Bugetul atribuit de catre stat pentru acesti copilasi s-a epuizat (deja pentru intreg anul 2013!!), copilasii au mare nevoie de fiecare banut care poate fi donat pentru a-i mentine in viata.

Ce facem noi pentru ei

Cu acordul si sprijinul conducerii Spitatului de Pediatrie Cluj, am inceput proiectul prin a vizita cei 25 de copii bolnavi, de la Sectia Pediatrie 4. Si ii vizitam zilnic (de luni pana vineri).

Ne dorim ca intalnirile cu noi (precum si implicarea unui specialist care sa le stimuleze abilitatile de miscare, vorbire, manifestare) sa ii aduca cat mai aproape de o normalitate care sa le contureze un viitor.

Astfel incepand cu luna septembrie 2013 am angajat un kineto-terapeut care face gimnastica medicala cu ei. Deasemenea, cativa voluntari, ii viziteaza zilnic si se straduiesc sa le ofere atentie si afectiune.

Hainitele si jucariile sunt cateva din lucrusoarele pe care le daruim acestora pentru a le insenina putin suferinta.

Am inceput o campanile de strangere de fonduri pentru a acoperi necesarul de hrana pentru anul 2013. Copilasii sunt dependenti de binefacatorii lor.

Si pentru ca Sectia Pediatrie 4 isi imparte cladirea si curtea spitalului cu cea de Pneumologie, riscul contaminarii cu TBC sau alte boli contagioase este mare – motiv pentru care este imperios necesar crearea unui spatiu de receere afara, sigur, protejat, doar pentru acesti copilasi.

Astfel urmarim ca acestia sa beneficieze de
– experiente noi
– contactul cu realitatea
– aer curat
– bucuria data de soare, ploaie, zapada, vant
– putina miscare

toate acestea avand in primul rand un rol terapeutic pentru psihicul lor (rasfrangandu-se si asupra sanatatii lor fizice)

Amenajarea spatiului BUCURIE IN MINIATURA:
– Ingradirea acestuia cu plasa de sarma (pentru a nu fi folosit de copilasii de la Spitalul de Pneumofiziologie Copii – aflat in cadrul aceleiasi cladiri pentru a-i proteja de boli transmisibile)
– Dale antisoc- 30 mp
– 2 banci de exterior
– Un foisor ( pentru a facilita scoaterea copiilor afara si pe timpul iernii, sau in zilele ploioase)
– Un leagan

a. Rampa pentru carucioare la intrarea/iesirea din spital
b. Alee pentru a putea transporta copilasii din spital pana in parculet

Cum poti ajuta…

Poti sa te implici vizitandu-i la spital, insa trebuie sa stii ca nu oricine este pregatit sufleteste sa faca asta.  Este dureros si sa vorbesti despre ei… este dureros sa le vezi suferinta… singuratatea… sa vezi si sa constientizezi ca nimeni nu lupta pentru ei.

Deasemenea poti sa donezi bani pentru necesarul zilnic de hrana necesar alimentatiei artificiale.

Ar fi minunat sa decizi  intinzi o mana acestor copilasi. Esti mai mult decat binevenit sa iei legatura cu noi.

Galerie imagini: pentru a vedea imagini cu desfasurarea Proiectului, Intrati la Galerie Foto.

<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>