Schimba Vieti (SV)

Contact

Descriere

Este unul din proiectele care credem ca are potentialul de a creea un impact real in vietile copiilor institutionalizati (cu parinti decedati sau abandonati de catre acestia in centre de plasament).Proiectul nu depinde de sume mari de bani : afectiunea, disponibilitatea si indepartarea prejudecatilor voastre poate SCHIMBA viata acestora.

Pentru un weekend, o vacanta sau o dupamasa – poti aduce la tine acasa sau pur si simplu face o plimbare prin parc cu unul din ei. Vei afla ca acest gest inseamna enorm pentru ei: au fost acceptati.

Despre copii

… greu de vorbit despre ei… lumina din ochi, speranta, aviditatea dupa afectiune… talentul si frumusetea lor sunt cateva aspecte care va vor cuceri la acesti copii… copii absolut “normali” pe care viata sau iresponsabilitatea adultilor i-a adus aici.

Nevoiele lor…

TOT ce-si doresc acesti micuti sau adolescenti se rezuma la IUBIRE. Cadourile pe care le-ati putea oferi sunt pe un plan mult indepartat.

Multi dintre ei au talente – nu se gaseste insa cine sa le acorde 2 ore pe saptamana pentru a-i duce la un cerc sau curs ( de pictura, de dans..etc) unde sa se manifeste.

Fiecare copil este unic, are abilitatile lui, visele lui, nevoile lui…unii au nevoie de a vizita un stomatolog sau dermatolog, altii au nevoie de meditatii la diverse materii, unii viseaza sa faca un curs de bucatar, altii sa faca scoala de soferi, unii doresc sa faca sport de performanta, altii viseaza sa invete la un instrument musical, sau sa aiba o pereche noua de tenisi sau sa mearga la un film…si lista poate continua. Acesti copii au nevoi firesti, nevoi pe care le are orice copil! Dar ei nu au aproape un parinte care sa lupte pentru ei, care sa caute sa le implineasca nevoile firesti pe care le au. 
Noi vom cauta sa identificam nevoile specifice fiecarui copil din centrele de plasament pe care le vizitam.

Lipsa unui model parental : nu si-au cunoscut parintii, sau daca i-au cunoscut, de multe ori experienta a fost traumatizanta.

Simpla voastra prietenie – fara obligatii sau asumari de alte responsabilitati. Dorim sa formam echipe de voluntari care doresc sa ii viziteze saptamanal, sa petreaca timp cu ei, sa desfasoare diverse activitati recreative.

Ce facem noi pentru ei

Am inceput deja acest proiect la unul din centrele de plasament cu o poveste mai aparte: toti cei 12 copii ce-si duc viata de zi cu zi acolo au fost luati din familiile lor (decazute din drepturi) in urmaabuzului suferit acolo.

Cu o parte din acestia ne-am intalnit si in particular insa urmarim sa facilitam ca orice familie sau adult singur care doreste, sa-si poata oferi afectiunea si ajutorul copiilor institutionalizati in centrele de plasament aflate in Cluj-Napoca.

Cum?
– Promovand din toate puterile acest proiect
– Punand adultii in legatura cu copiii/adolescentii amintiti.
– Oferindu-le adultilor sprijin in parcurgerea pasilor necesari indeplinirii procedurii de acordare a acestui drept de catre Directia de Protectie a copilului din Cluj.

Cum poti ajuta

a. Poti alege sa contribui financiar pentru nevoia specifica a unui copil.

b. Poti face parte dintr-o echipa de voluntari care viziteaza saptamanal un anumit centru de plasament.

c. Poti alege sa petreci o dupa-masa cu un copil sau il poti duce la tine acasa intr-o vacanta sau intr-un week-end.

Fiecare adult (persoana peste 18 ani) poate sa ofere afectiune, timp si chiar sa devina un model pentru unul din acestia.

Dupa ce vei merge cu noi in centrele unde traiesc acesti copii, sa ii cunoasti si sa vezi care ti se lipeste de suflet – trebuie urmati cativa pasi :

Aparent, poate ca pare birocratie insa totul este gandit pentru a proteja pana la urma copilasii deoameni cu false bune intentii.

  1. A. Pentru a petrece o DUPA-MASA cu unul din copii:
  • Semnarea unui contract de voluntariat cu central de plasament in care se afla copilul.
  • Obtinerea unei adeverinte de la medicul de familie (prin care sa se ateste ca esti clinic sanatos)
  • Obtinerea unui cazier judiciar de la Politie.
  • Pentru informatii complete despre modalitatea si durata necesara obtinerii acestui cazier judiciar,CLICK AICI
  1. B. Pentru a-l duce ACASA in vederea petrecerii unui weekend sau a unei mici vacante:
  • Pentru a putea lua copilul acasa, in familie, este necesara initierea unei evaluari sociale(intelegand prin aceasta ca un asistent social va discuta cu tine pentru a se convinge de bunele tale intentii; va face si o scurta vizita la domiciliu unde urmeaza sa-si petreaca copilasul mica vacanta (mult visata) pentru a putea constata ca intr-adevar exista conditii minime de trai. Ulterior, oficiul de Protectie a copilului elibereaza un atestat valabil un an de zile. Orice familie cu un venit obisnuit si cu posibilitatea de a gazdui un copil in casa lor poate obtine acest atestat.

Important de stiut !

Speranta falsa pe care le-o putem transmite este un mare rau pe care il putem face acestora. De aceea este important sa stii ca trebuie sa fii foarte responsabil si atent in relatia pe care doresti sa ti-o construiesti cu ei: promisiunile pe care nu ti le respecti, sugerarea ideii unui viitor petrecut impreuna le pot crea traume si noi complexe : “cu sigurata ceva nu este in regula cu mine… am gresit cu ceva… urmatoarea data voi incerca sa fiu mai bun, sa ma comport mai frumos… oare de ce nu mai vine la mine?” sunt cateva din gandurile care ii macina, si iarasi ii macina… adaugandu-se la suferinta acumulata deja.

Galerie imagini: pentru a vedea imagini cu desfasurarea Proiectului, Intrati la Galerie Foto.

<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>