Programul “Nu Mi-e Frică!”

Contact

Descriere

Programul de suport al pacienților, desfășurat de Asociația Little People în secțiile de oncopediatrie, urmărește obiective terapeutice specifice și are la bază tehnici din terapia prin artă, dramaterapie și terapia emoțională. Asociația Little People a fost prima asociație din România care a introdus în secțiile de oncopediatrie tehnici inovative de acest gen, create special pentru contextul oncopediatric. În 2013, acest program a câştigat marele premiu al Fundaţiei Erste. Mai multe detalii despre eveniment puteţi găsi aici.

Programul de intervenție structurat, cunoscut de copii sub numele de „Nu Mi-e Frică!”, îl are în centrul său pe ,,Leul cel Curajos” – mascota programului. Acesta îi întâmpină pe micuții pacienți cu cele mai interesante activităţi şi jocuri, care au ca scop să îi ajute să se familiarizeze cu situaţia de boală, să lupte cu ea, să înţeleagă adecvat şi adaptat vârstei ce anume se întâmplă cu ei, să îi pregătească corespunzător pentru diverse proceduri medicale, să-i înveţe importanța acestora şi a tratamentului, să le prezinte metode creative de management al durerii, să reducă anxietatea şi stresul internării, să-i ajute în procesul de normalizare şi adaptare în mediul spitalicesc. Aici aveți și un mic videoclip cu ajutorul căruia să vă puteți da mai bine seama cum se desfășoară acest program.

Programului de suport are 5 teme principaleSpitalizarea, Imaginea corporală şi conştiinţa de sine, Joc cu tematică medicală, Managementul durerii şi Stilul de viaţă sănătos.

În cadrul activităţilor de dramaterapie, Leul cel Curajos este personajul principal care conduce copiii și tinerii în lumea poveștilor și îi ajută în lupta împotriva cancerului prin intermediul teatrului de păpuși, ce are la bază metafore și povești terapeutice create special pentru a răspunde nevoilor pacienților oncopediatrici.

Rezultatele remarcabile pe care le-am observat în timpul activităţilor din cadrul programului de suport al pacienţilor ne-au determinat să elaborăm un sistem complex de evaluare şi monitorizare, care să fie centrat pe fiecare pacient în parte. Evaluarea vizează aspecte legate de complianța la tratament, temeri față de procedurile medicale, spectrul emoțional, mecanisme de coping, speranța și gândirea pozitivă, aspecte legate de comunicarea diagnosticului și percepția pe care o au cadrele medicale față de un anumit copil din punct de vedere al bolii, procedurilor medicale aplicate și complianței la tratament.

Sprijinul complex al oricărui bolnav trebuie să includă atât sprijinul medical cât și cel psihosocial,fiind indispensabil în situația cancerului la copii, care este o boală cronică ce marchează în mod semnificativ viața pacienților şi a familiilor acestora. Copiii și tinerii bolnavi de cancer se confruntă încă de la prima internare în spital cu o serie de probleme psiho-sociale, stereotipuri, dificultăți emoționale, dureri și proceduri medicale invazive. Toate acestea, împreună cu nevoile specifice identificate de-a lungul a 17 ani de experiență în domeniu, ne-au determinat să punem bazele unui program bine structurat, care oferă un suport sistematic atât micilor pacienți, cât și familiilor acestora, un program care le asigură intervenții psihosociale bazate pe literatura internațională din domeniu, pe practici clinice și, nu în ultimul rând, pe convingerea că un copil este un copil, indiferent dacă este bolnav sau nu și are tot dreptul de a trăi fiecare moment al vieții lui din plin, „are voie” să râdă, să se joace și să fie fericit!

<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>