Tabere terapeutice

Contact

Descriere

Tabere terapeutice pentru copii cu diabet, artrită juvenilă și boli oncologice

Tabere de recreere terapeutică pentru copii și adolescenți tratați cu diabet zaharat tip I, boli oncologice și artrită juvenilă

Recreerea  terapeutică, sau terapia prin experiență, a devenit cunoscută  in Europa prin Asociația Internațională de Tabere  SeriousFun Children’s Network,  fiind utilizată de mai multe organizații în cadrul taberelor lor, printre altele și  de  Fundația  Bátor Tábor din Ungaria – partener principal al Asociației  Mișcare de Tabără  Yuppi .   În urmă cu 4 ani, organizatorii taberei Yuppi din România au preluat această metodă terapeutică.

Această  terapie se bazează pe asigurarea  siguranței fizice și psihice depline pentru copiii participanți, cu ajutorul  voluntarilor bine pregătiți și a unei  echipe  medicale  profesioniste.  Acest mediu oferă participanților posibilitatea de a-şi lărgi propriile limite, de a descoperi  noi resurse  interioare și de a trăi experiențe unice.

Acest fapt se realizează, în cazul unui copil bolnav cronic, prin oferirea unor experiențe  care sunt inaccesibile pentru acesta  în viața lui cotidiană, din multiple motive, cum ar fi: lipsa  supravegherii medicale,  îngrijorarea părinților sau  încrederea de sine scăzută a copilului.

Provocările, oportunitățile, alegerile și jocurile încurajeaza copiii înspre descoperirea unor abilități pe care nu le cunoșteau  sau  de care nu se credeau  capabili. În același timp, programul  din tabere este  realizat  în asa fel, încât să reprezinte o adevărată  provocare, însă puternic  condimentată cu distracție de calitate  pentru copiii participanți.  Depășirea obstacolelor  este mult mai ușoară împreună cu noii prieteni din tabără, pe de o parte  tineri care suferă de aceeași boală și pe de altă parte,  voluntarii noștrii însuflețiți .

Succesul terapiei prin experiență constă în faptul că participanții îşi descoperă propriile abilităţi și își dezvoltă încrederea și evaluarea de sine. Aceste resurse interioare oferă sprijin în acceptarea celorlalți, fie că sunt bolnavi sau sănătoși, în legarea relațiilor, în lupta de zi cu zi cu boala, și, în ansamblu, fac parte din vindecarea  sufletească.

Credem că vindecarea  sufletească contribuie la stabilizarea  simptomelor  fizice, la întărirea medicală.

 

Activități:

  • Foto

Cursul de fotografie îi motivează pe copii să descopere noi perspective în care poate fi văzută lumea și propria imagine.

  • Lucru manual

Atelierele de creație pe diverse teme încurajează creativitatea, imaginația și dezvoltă îndemânarea. În plus, este o ocazie bună pentru copii de a se cunoaște mai bine.

A fost un băiat care a cusut o inimă pentru prietena lui.Totuși, nu poate să meargă acasă fără un cadou.” (Kata, o amică)

  • Teatru

Rochiile de bal, pălăriile impunătoare sau comice, costumele de carnaval și accesoriile necesare aparțin recuzitei activităților teatrale. Copiii se pot cunoaște mai bine și pot da frâu liber talentelor artistice, având posibilitatea ca pentru un timp să fie cavaleri, prințese sau personaje haioase.

„… convingem adolescenții să aibă curajul să se joace” (Gyulus, un amic)

  • Muzică

Instrumente și  muzică vocală, de atât avem nevoie pentru a da formă poveștilor noastre.

”…scopul nostru este ca participanții să fie mai mai degajați, mai deschiși unul față de celălalt.” (Anci, o amică)

  • Canotaj

O plimbare cu barca pe lac aduce bună dispoziție  întotdeauna. Copiii învață să vâslească fără să observe, realizând sarcinile propuse de Amicii de Joacă.

  • Tir cu arcul

Copiii din tabăra Yuppi au posibilitatea să încerce călăritul și să stea în preajma cailor în mai multe rânduri în cursul taberei. Această experiență le oferă seninătate și curaj.

“ Am tras cu arcul în diferite moduri, legat la ochi sau culcat. Am putut încerca și alpinismul cu ochii acoperiţi sau cu piciorul legat de un alt coleg.” (Boti, un participant)

  • Echitație

Copiii din tabăra Yuppi au posibilitatea să încerce călăritul și să stea în preajma cailor în mai multe rânduri în cursul taberei. Această experiență le oferă seninătate și curaj.

Înainte, nici nu puteam să mă apropii de un cal, iar acum, chiar dacă nu am galopat, pot să afirm că da, m-am urcat pe un cal, și nici nu am căzut.” (Adél, participantă)

  • Cățărat

Cățăratul în grădina de corzi, pe trapez, pe scara lui Iacob sau pe peretele de alpinism amenajate în cadrul taberei, oferă succese senzaționale curajoșilor participanți și îi determină să își învingă temerile și să își depășească limitele.

„ A fost foarte bineAm fost legată la ochi și am avut încredere totală în cel care ținea frânghia, am auzit apa cum gâlgâie sub mine, aș fi putut să cad oricând în ea, dar nu am căzut .” (Adél, participantă )

Venirea serii îi aduce pe toți copiii și amicii din tabără împreună pentru a se bucura de  JOCURILE SPECIALE DE SEARĂ. Aventura și distracția sunt elementele de bază, însă nu lipsesc nici sarcinile care îi implică pe copii total, aducându-i  tot mai aproape de spiritul adevărat al taberei noastre. După primele două zile, nu se mai vede în tabără nici o față serioasă, doar zâmbete și strigăte de bucurie.

Yuppi Got Talent sau  Scena este a Ta! îi încurajează pe copii să își demonstreze talentele muzicale și de dans,  căutarea hărților spre comoara lui Indiana Jones sau recuperarea flăcării din Olimp, fac apel la ingeniozitatea celor mici și seara Disco îi relaxează și le permite să lege prietenii puternice între ei.

Beneficiari

Copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 7-12, 13-17  ani tratați cu diabet zaharat tip I, și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-17  ani diagnosticați și tratați cu boli oncologice și artrită juvenilă. Beneficiarii direcți ajung la tabăra Yuppi cu ajutorul medicilor curanți. Selecția participanților se întâmplă cu considerarea circumstanțelor psiho-sociale, materiale, și a acceptării stării de boală de către copil/familie. 

  • Numărul de locuri: 136
  • Beneficiari: 136
<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>