Caravana Speranței la Pata Rât

Contact

Descriere

DE CE PATA RÂT?

Existența comunității de pe rampa de gunoi din Pata Rât este o realitate dură a societății clujene și totodată o enigmă constantă: până în ziua de astăzi nu înțelegem cum pot trăi și supraviețui oamenii în acele condiții de trai.

În jur de 50 familii iarna şi în jur de 80 de familii vara, locuiesc în improvizații de carton, placaje și alte resturi, construite direct pe gunoiul deversat din Municipiul Cluj-Napoca sau în imediata apropiere a rampei și sunt în jur de 130 de copii între 0 și 14 ani.

ISTORICUL CARAVANELOR DE SĂRBĂTORI LA PATA RÂT

Caravana-Craciun2012

În anul 2012 de Crăciun, în prima ediție a Caravanei, Moș Crăciun a ajuns pentru prima oară pe rampa de gunoi de la Pata Rât în uralele copiilor. Este greu de descris în cuvinte bucuria copiilor atunci când l-au văzut pe Moș Crăciun în carne și oase, pășind printre locuințele lor improvizate. Emoția a trăit-o și o trăiește încă voluntarul care a jucat rolul lui Moș Crăciun, Laci Varro, la cei 60 de ani ai săi.

Caravana de Paşte 2013

Caravana a continuat și de Paște în 2013, ocazie cu care am pregătit activități pentru copiii de pe rampă cu ajutorul Fundației ProRoma, care a adunat toți copiii și i-a organizat pentru joacă, desen și pentru a învăța cântece. La aceste activități au participat copii de toate vârstele.

O bucurie dulce-amară ne-a umplut când am văzut tinere adolescente cu copilași mici în brațe - bebelușii lor, care au venit și s-au așezat printre copiii mai mici, au luat hârtia și creioanele colorate și au început să deseneze în rând cu ei.

În această primă ediție a Caravanei de Paște au fost distribuite pachete cu alimente și bunuri de bază, cu sprijinul Organizației Stichting Hulp Oost Europe Katwijk, Olanda. Au fost donate 300 de astfel de pachete, cu sprijinul partenenerului nostru, Fundația ProRroma.

Caravana Crăciun 2013

În 2013, în data de 13 Decembrie, 170 de copii de pe rampa de gunoi a orașului Cluj s-au bucurat de sărbătoarea Crăciunului. Fiecare copil şi adult au primit câte un cadou.

În această a doua ediție a Caravanei de Crăciun, membrii Fundației Creștine de Ajutorare, și voluntari ai fundației, împreună cu Fundația ProRoma, au reuşit să pună în scenă povestea Nativității.

Caravana-Craciun2013

Scopul realizării acestei scenete a fost acela de a duce adevărul și esența Sărbătorii Nașterii Domnului Isus Cristos, printre oamenii care trăiesc pe rampa de gunoi din Pata Rât. Atât părinții cât și copiii de pe rampă au fost captați de povestea care se derula în fața lor.

Unul din momentele emoționante pentru noi a fost cel în care oamenii din Pata Rât, copii și adulți prezenți la scenetă, la sfârșitul acesteia au împodobit un brad cu bilețele de mulțumire. Au fost încurajați să găsească cel puțin un motiv pentru care sunt mulțumitori și să le spună membrilor echipei noastre care au scris bilețelele în locul celor care nu știau să scrie. Unul dintre bărbații din comunitatea romă, a avut următorul motiv de mulțumire:„Sunt mulțumitor că am două mâini cu care pot munci”.

În acestă a doua acțiune, copiii de pe rampă au primit şi colindători: elevi ai Școlii Generale „Constantin Brâncuși”, care au participat și la strângerea de bunuri pentru cadourile copiilor de pe rampă.

Caravana de Paște 2014

În Caravana de Paște din 2014 am pregătit un program special pentru copiii din comunitatea Dallas.

Caravana-Paste2014

Cu ajutorul Fundației ProRoma, partenerii noștri, am invitat în jur de 150 de copii la Centrul Multifuncțional din Pata Rât - Dallas, unde le-am adus ceva special: mesajul învierii Domnului Isus Cristos, spus pe limba copiilor. Copiii au vizionat o animație despre viața Domnului Isus Cristos și au participat la un atelier de creație – lucru manual.

Unul din momentele speciale ale acestei caravane, a avut loc în timpul vizionării animației despre viața Domnului Isus Cristos când, în povestea prezentată, îngerii dau piatra de mormânt la o parte și apare o lumină strălucitoare, moment în care câțiva dintre copii au exclamat: „A înviat! A înviat Isus!”. A fost un moment revelator pentru câțiva dintre noi, cei care l-am prins.

Ne-am reamintit încă o dată că adevărurile mari le-au fost revelate celor care au avut inima deschisă să le primească și acum două mii de ani dar și în prezent.

CUM TE POȚI IMPLICA?

Ne poți ajuta să le oferim o bucurie donând:

 • 1 jucărie folosită, dar în stare bună;
 • 1 tablă de ciocolată (sau alte dulciuri);
 • 1 pereche de mănuși și/sau 1 pereche de șosete, și/sau 1 căciulă (în condiție bună pentru a putea fi folosite);
 • 1 kg de făină sau mălai sau orez sau ulei etc.

Bunurile sunt colectate în preajma sărbătorilor de Crăciun și de Paște, la sediul Fundației Creștine de Ajutorare, pe str. Ion Meșter nr 10
Pentru informații și detalii, vă rugăm să ne sunați la nr 0264.421.144 sau la nr 0264.422.011

PARTENERI

 • Fundaţia ProRroma
 • Școala ”Constantin Brâncuși” Cluj Napoca
 • Auchan Cluj
 • Transylvania College
 • Direcția Silvică Cluj
 • Rețeaua de restaurante Shanghai
 • Panemar SRL
 • Roprint SRL
 • Link Romania
 • Stichting Hulp Oost Europe Katwijk
 • Grădinița Samariteanul
 • SC Rusticitas SRL
 • Consiliul Local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca
<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>