CENTRU DE ZI PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE

Contact

  • str. Tazlăului, nr. 11, Cluj-Napoca, Cluj
  • <a href="mailto:fivclujnapoca@gmail.com">fivclujnapoca@gmail.com</a>
  • 0264457961
  • 0723734587
  • 0264457961
  • www.fiv.ro

Descriere

Centrul de zi pentru vârstnici presupune un program de activităţi conceput cu scopul de a promova bunăstarea beneficiarilor, de a contribui la creşterea calităţii vieţii a acestora, prin serviciile oferite. Oferim vârstnicilor, în mod gratuit, diferite servicii pentru înlăturarea sentimentului de izolare socială, pentru creşterea stimei de sine, petrecerea timpului liber, comunicare, pentru valorizarea fiecărei persoane şi înlăturarea sentimentului de inutilitate. În cadrul Centrul de zi serviciile pot fi accesate gratuit sau prin plata unei contizaţii simbolice anuale. Înscrierea ca membru la un Centru de Zi se face prin voinţă proprie, se completează o cerere de înscriere a beneficiarului pentru a devenii membru al Centrului de Zi, iar apoi primeşte o legitimaţie. De obicei, singurele criterii de eligibilitate sunt: persoana să aibă statutul de pensionar, să nu aibă probleme psihice grave şi un comportament violent, agresiv.

Conducere

Ana Tudoran Director

Beneficiari

Cei care beneficiază de activităţile Centrului de Zi pentru Vârstnici din cadrul Fundaţiei sunt persoane vârstnice de peste 60 de ani. Fundaţia încearcă să răspundă nevoilor lor sociale şi medicale.

  • Numărul de locuri: 100
  • Beneficiari: 100

Activități

Activităţile puse la dispoziţia beneficiarilor sunt destul de variate şi în concordanţă cu vârsta acestora şi starea lor fizică:

     ♦ jocuri de societate: şah, remy, table, scrabble, cărţi;

     ♦ lecturare de cărţi din biblioteca Centrului de Zi;

     ♦ organizare de concursuri „Cine ştie câştigă” – cu premierea persoanelor câştigătoare pe primele trei locuri;

     ♦ vizionare emisiuni TV, audiere emisiuni radio, muzică;

     ♦ activităţi de suport în grup: comunicare, educaţie pentru sănătate;

     ♦ activităţi cultural-artistice: sărbătorirea unor evenimente importante prin cântece, poezii, dansuri populare, scenete de teatru, comemorări, astfel: Crăciun, Paşte, Ziua Naţională, Ziua Eminescu, 8 Martie, Ziua Pensionarului, aniversări de Zile de naştere ale membrilor Centrului de Zi; la aceste evenimente sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, mass-media, personalităţi importante din judeţ, alte ONG-uri.

     ♦ consiliere psihologică: oferită de asistentul social competent (sau psihologul voluntar), la solicitarea beneficiarilor;

     ♦ gimnastică de întreţinere şi reabilitare fizică: în sala de gimnastică și în cabinetul medical utilizând aparatele şi echipamentele din dotare: bicicletă ergonomică, pedale mecanice, bandă rulantă. Serviciile de recuperare fizică și profilaxie terapeutică sunt asigurate cu personal specializat: kinetoterapeut și fizioterapeut.

     ♦ organizare de excursii: colaborând cu o firmă de transport persoane, cu reducere de costuri, membri Centrului de Zi organizează lunar câte o excursie.

     ♦ donaţii de alimente, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare: cu ocazia Sărbătorilor de Paşte şi Crăciun, conducerea centrului poate pregăti şi/sau dona membrilor Centrului de Zi  pachete-cadou cu produse alimentare de bază (ulei, zahăr, orez, făină, paste făinoase), sucuri şi fructe; cheltuielile sunt suportate din fonduri proprii.

Beneficiile/Avantajele frecventării unui astfel de centru sunt:

     ♦ petrecerea timpului liber într-un mediu plăcut şi sigur;

     ♦ evitarea izolării, singurătăţii;

     ♦ îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale;

     ♦ îmbunătăţirea şi/sau menţinerea unui nivel adecvat de independenţă;

     ♦ socializarea, conştientizarea că nu e singur.


<script src="http://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script>