Aruncăm fiecare peste 22 kilograme de pâine și produse de panificație pe an. Campanie lansată de o fabrică din Cluj, alături de Mihaela Bilic şi Adi Hădean: Nu arunca pâinea

  • 29 noiembrie 2018, 22:20

Aruncăm, fiecare dintre noi, peste 22 kilograme de pâine și produse de panificație pe an, arată statisticile. Cifra reprezintă 20% din cantitatea totală de mâncare pe care un român o risipește într-un an. Asta în timp ce mâncăm, în fiecare an, 96 de kilograme de pâine de persoană, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme pe an. De altfel, pâinea este pe primul loc pe lista preferințelor alimentare ale românilor. În acest context şi cu aceste cifre „pe masă”, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa produselor de panificaţie – fabrica La Lorraine din Câmpia Turzii – lansează o campanie de responsabilizare socială: “Nu arunca pâinea”. Aceasta își propune să sensibilizeze opinia publică din România în privința necesității reducerii fenomenului risipei alimentare, în general, și în mod special pe segmentul panificației și al patiseriei. Acestei campanii i s-au alăturat nutriționistul Mihaela Bilic, chef Adrian Hădean, Ioana Macovenciuc (Prințesa Urbană) și jurnalistul Ovidiu Blag.

Evenimentul de lansare a campaniei a fost gândit în două etape – una pe 28 noiembrie, cealaltă pe 11 decembrie, ambele incluzând dezbateri pe tema Food Waste și demonstrații practice ale metodelor gândite, de specialiști în alimentație împreună cu reprezentanții fabricii, pentru a reduce risipa alimentară.

Primul dintre evenimente a avut loc miercuri, alături de nutriţionistul Mihala Bilic şi reprezentanţii fabricii La Lorraine – Răzvan Boşomoiu, directorul general al fabricii din Câmpia Turzii şi Dan Păucean, directorul de producție al fabricii, cu o discuţie moderată de jurnalistul Ovidiu Blag.

 

Statistici: fiecare român risipește 110 kg de mâncare în fiecare an

Cât de gravă e situaţia? Iniţiatorii campaniei aduc câteva cifre în discuţie. La nivel global, pâinea este al treilea produs în topul alimentelor aruncate la gunoi. Olandezii mănâncă 450.000 de pâini pe zi, iar 80% din deșeuri reprezintă pâinea irosită, ceea ce duce la pierderi de peste 400 milioane euro. În Germania, 90% din populație consumă pâine zilnic, dar sunt risipite 1.7 milioane de tone pâine/an, ceea ce duce la 2,46 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera. Conform datelor Food Waste România, fiecare român risipește 110 kg de mâncare în fiecare an, adică 353 de grame de hrană pe zi. Cu banii cheltuiți pentru mâncarea risipită într-un an, un român ar putea face nouă plinuri de benzină. Per total, aproximativ 30% din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite în fiecare an. Această cantitate, adică 2.55 de milioane de tone de produse alimentare, corespunde cu încărcătura a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până în Munchen.

 

Citeste mai mult pe actualdecluj.ro

Sursa: actualdecluj.ro