Caritas România alături de cei afectați de inundații

  • 4 iulie 2018, 19:59

În data de 3 iulie 2018, o echipă de evaluare și intervenție de la Centrul Diecezan Caritas Iași a ajuns în comuna Farcașa din județul Neamț. Inundațiile, dar și alunecările de teren au afectat grav mai multe sate care aparțin acestei comune. În satul Bușmei, zeci de case au fost pur și simplu îngropate în pietre și aluviuni. Unde până acum câteva zile au fost grădinile oamenilor, acum pietriș, nisip și nămol se ridică până la nivelul geamurilor. Aproximativ 30 de case au fost inundate în acest sat mic.

„Am găsit aici oameni foarte speriați”, relatează Mihaela Condac, coordonatoarea programelor de asistența umanitară din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. „Cei mai mulți locuitori ai satului sunt oameni în vârstă, cei tineri au plecat în străinătate în căutare unui loc de muncă. Oamenii care stau astăzi aici vor avea mari dificultăți să-și curețe și să-și repare casele. În plus, mulți au pierdut tot ce au cultivat în grădinile lor, aceasta fiind singura lor sursă de hrană.”

O altă problemă este accesul la apă potabilă. Fântânile au fost inundate și umplute cu nisip și noroi. Echipa Caritas a adus sute de bidoane de apa potabilă pentru a asigura măcar o cantitate minimă de apă pentru următoarele zile.

„Oamenii aici sunt foarte supărați pe câteva firme internaționale care se ocupă în zona cu exploatarea lemnului. Efectiv s-au defrișat munții din zonă, nu mai există pădure să rețină apa în cazul unor ploi mai puternice. În plus, drumurile forestiere construite peste tot au mărit și mai mult riscul de alunecări de teren”, explică Mihaela Condac situația din zonă.

Citeste mai mult pe caritasromania.ro

Sursa: caritasromania.ro