Clujenii adună bani, înotând, pentru cauze sociale: case şi hrană pentru nevoiaşi, centre şi tabere pentru copii bolnavi şi cu dizabilităţi, programe de ştiinţă

  • 7 noiembrie 2018, 22:03

Voluntari care construiesc case pentru familii cu mari probleme financiare, organizatori de tabere pentru copii cu boli cronice, o grădiniţă pentru copii cu dizabilităţi, o asociaţie care vrea să accesibilezeze oraşul pentru nevăzători, un ONG care oferă gratuit mese calde pentru nevoiaşi, o organizaţie care vrea să combată risipa alimentară, o asociaţie care vrea să îi ţină în ţară pe tinerii pasionaţi de ştiinţă, un fond pentru încurajarea cercetării şi un centru de zi pentru copii din familii nevoiaşe – toate acestea sunt proiecte pe care le desfăşoară ONG-uri şi voluntari din Cluj şi care au nevoie de sprijinul comunităţii. O strângere de fonduri se desfăşoară în 24 noiembrie, la… bazinul de înot.

Ediţia Swimathon Cluj din 2018 se organizează pentru prima dată în sezon rece.

Swimathon, proiectul care a plecat din Cluj-Napoca și a ajuns în mai multe colțuri ale țării, este un eveniment organizat de Fundația Comunitară Cluj. Cum funcţionează? Organizaţiile înscriu proiecte din comunitatea locală, înotătorii îşi aleg cauza, ambasadorii susțin de pe uscat una din cauzele înscrise și conving comunitatea să se implice, iar susţinătorii donează. Startul „bazinelor de bine” se va da sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 9, la Complexul de Natație „Universitas” al Universității Babeș-Bolyai. Pentru a susține proiectul preferat din comunitate poți deveni înotător, ambasador sau donator.

Anul acesta Swimathon aduce la start 10 proiecte din comunitatea clujeană: Jucu – 4 familii ajung acasă, Tabăra Yuppi pentru adolescenți cu diabet, Banca de alimente Food Waste Combat ClujCentru de Zi Something NewFondul Științescu Cluj, Cutting-Edge Research in Romania (CER2), Bucătăria socială „O masă caldă”, Înotăm pentru Swimathon, Feel your city și Facem valuri, schimbăm destine.

„Provocăm comunitatea să vină alături de noi la stabilirea unui record comunitar: cele mai rapide 100 de persoane pe 100 de lungimi de bazin. Timpul total, de la primul înotător și până la al o sutălea, va fi lansat ca o provocare pentru toate comunitățile din România”, transmit organizatorii.

Actual de Cluj a participat la un astfel de Swimathon şi vă reamintim cum arată comunitatea, atunci când adună bani pentru alţii:

 

Proiectele susţinute în 2018, descrise pentru FCC:

Jucu – 4 familii ajung Acasă este un proiect de locuințe sociale construite de către Asociația Prima Dată Acasă în Jucu de Sus cu sprijinul partenerilor, donatorilor și al voluntarilor. Familiile partener selectate în acest proiect sunt familii cu copii care locuiesc în condiții neadecvate ce diferă de la caz la caz: spații mici, chirii scumpe, fără utilități, risc de evacuare și dificultăți financiare. Proiectul se va finaliza în octombrie 2019 când cele 4 familii vor primi cheia propriei locuințe, ajungând astfel pentru prima dată Acasă.

Tabăra Yuppi are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor care suferă de boli cronice și a familiilor lor pe termen lung. Beneficiarii proiectului sunt 40 tineri cu vârsta între 13 -18 ani, cu domiciliul în România

Food Waste Combat – Banca de alimente redirecționază mâncarea în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali, printr-un un depozit autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente. Beneficiarii proiectului sunt ONG-uri clujene care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate și alte categorii.

Centrul de zi Something New. Organizaţia susţine 50 de copii din mediul rural și urban, care se bucură de activități săptămânale. De asemenea, 30 de copii aflați în sate mai îndepărtate beneficiază de sprijin periodic, pe plan material: rechizite școlare, haine și bunuri alimentare. În fiecare vară se organizează şi o tabără pentru copiii mai puțin norocoși.

 

Citeste mai mult pe actualdecluj.ro

Sursa: actualdecluj.ro