Cugir, orașul de 20.000 de locuitori care a strâns 30.000 de euro pentru un copil: copiii de grădiniță au vândut mărțișoare, elevii de liceu au vândut clătite, antreprenorii și-au donat din venituri. Lecția de comunitate, povestită de Mădălina Marcu

  • 16 mai 2018, 20:06

Atunci când în jurul tău întâlnești nedreptate, suferință, sărăcie, mizerie, ori corupție, te revolți și simți nevoia să faci o schimbare, astfel încât lucrurile să ajungă în matca lor firească. Însă pentru a produce schimbare autentică este nevoie de mai mult decât de revoltă. „Orașele au probleme mari, sunt acești elefanți care ne calcă în picioare… Ca să mâncăm acești elefanți, trebuie să îi rupem un pic pe bucăți. Și ruperea aceasta pe bucăți poate porni din zona de frustrare: M-am săturat de traficul din București, m-am săturat de nesimțire pe stradă! Și asta poate fi o soluție, dar e o soluție care funcționează pe adrenalină: te saturi, te enervezi, faci ceva punctual: mergi la un protest, semnezi o petiție, te duci în întâlnirea de consiliu a primăriei, faci ceva, după care se dezumflă partea asta cu adrenalina”, spune Mădălina Marcu, care de 15 ani lucrează pentru a găsi cele mai eficiente căi prin care companiile, organizațiile și donatorii individuali să schimbe România în bine. 

 

Mădălina Marcu face parte din echipa Asociației pentru Relații Comunitare (ARC) și îi ghidează pe donatori în procesul de a găsi cauze pe care le sprijine. În experiența sa a văzut că foarte multe schimbări au la bază iubirea față de un loc ori față de o comunitate. 

„Mult mai sustenabilă este acea soluție bazată pe iubire. Am înțeles, tot orașul e gri și traficul e oribil. Ce pot să fac eu să mă bucur de ceea ce-mi dă totuși orașul, care e bucata aia de oraș care pe mine mă face fericit și pe care vreau să o păstrez și pe care vreau să o cresc? Și în momentul în care te uiți la ce îți place, ce iubești, ce ai vrea să salvezi, ce ai vrea să încurajezi, te duce mult mai mult pe un termen mult mai lung dragostea asta. Una dintre soluții este asta: găsește oamenii cu care îți place să lucrezi”, explică ea

În ultimii ani, Mădălina Marcu a văzut cum tot mai mulți oameni din România încep să facă trecerea de la colectivitate la comunitate. „Văd că într-acolo mergem, dinspre ideea de colectivitate și de împărțit un spațiu spre ideea de a duce o viață bună împreună”, crede ea.

Există un cuvânt în limba română care a început să fie folosit cu adevărat de abia în ultimii ani - comunitate. Cum s-a schimbat raportarea oamenilor la comunitate în ultima vreme?

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro