Decizie finală: Televiziunile vor fi obligate să subtitreze inclusiv filmele, serialele sau documentarele realizate în limba română

  • 9 octombrie 2018, 23:34

Televiziunile cu acoperire națională vor fi obligate să asigurare subtitrarea în limba română inclusiv a producțiilor românești, filme, seriale sau documentare, conform unui proiect de lege aprobat și de Senat, în calitate de cameră decizională, după ce noua regulă, anunțată din primăvară de Profit.ro ca fiind pregătită, a fost avizată în vară de către deputați. Măsura este impusă cu argumentul că în România trăiesc aproximativ 30.000 de persoane surde și cu deficiențe de auz. Noua regulă va fi aplicată încă de anul viitor, după ce actul normativ va fi promulgat de președinte. ”Societatea noastră are datoria de a pune la dispoziția acestor persoane toate mijloacele necesare pentru a se dezvolta în mod normal și pentru a putea avea o viață socială egală cu toti cetățenii țării noastre. Această datorie rezultă dintr-o obligație morală și umană față de cei asupra cărora o pierdere a auzului din naștere sau mai târziu în viață poate afecta dezvoltarea și existența lor”, arată inițiatorii. Potrivit acestora, practica subtitrării în limba de origine este tot mai răspândită în țările Uniunii Europene, care au adoptat legi stipulând că aproape toate programele de televiziune trebuie să fie ușor accesibile persoanelor cu dizabilități senzoriaie.

Astfel, Parlamentul European a adoptat, în 4 septembrie 2003, rezoluția ”Televiziune fără frontiere”, care includea o serie de măsuri care să permită persoanelor cu deficiențe senzoriale acccesui la televiziunea digitală, prin servicii în favoarea acestor persoane, cum ar fi subtitrarea, descrierea audio și limbajul semnelor. Conform unei Convenții ONU, ratificate de România în 2011, statele au obligația să îmbunătățească legislația aferentă după etapa în care programele de știri din anumite intervale de timp sunt interpretate în limbajul mimico-gestual. Astfel în etapa următoare, trebuie să asigure și transpunerea în text și a emisiunilor care reprezintă producția proprie a televiziunilor, astfel încât persoanele surde și hipoacuzice să aibă aceleași drepturi de vizionare ca și ceilalți telespectatori, ambele grupuri fiind plătitori de taxe TV.

Citește mai mult pe profit.ro

Sursa: profit.ro