Dragoș Zaharia, unul dintre cei 10.000 români cu scleroză multiplă: „Pot să zic că sunt un norocos”

  • 5 noiembrie 2018, 19:39

„Tati, să îmi scot ochelarii ca să fac poza?” Îl ia de după gât și zâmbește în fața camerei fotoreporterului. Pe fața copilei de opt ani se citesc dragostea și mândria.

„Poți să îi lași”, vine răspunsul. E bucuroasă că azi nu a trebuit să meargă la școală, ne șoptește el.

Au venit cu toții cu mașina la București de la Alba Iulia pentru a participa la o festivitate de premiere organizată de o asociație a pacienților cu afecțiuni cronice. Șoferul, mama, a avut ceva emoții. Era primul ei drum până în Capitală. Acasă mai au un copil, mai mic.

Din scaunul cu rotile, Dragoș Zaharia spune că se consideră norocos.

„Pot să zic că sunt un norocos. Viața mi-a oferit boala cronică, dar în același timp și partea frumoasă a lucrurilor”, își începe el povestea.

n urmă cu 12 ani absolvise Facultatea de Științe Politice și făcuse un master. Avea planuri mari. De ceva vreme simțea însă un fel de amorțeală în piciorul drept. A mers la Iași unde a făcut un RMN. A fost diagnosticat cu scleroză multiplă. Avea 26 de ani.

Refuza să creadă. Așa că a mers la un spital din București, apoi a fugit la medici din Italia, la final în SUA. Toți i-au confirmat diagnosticul. I-au spus că trebuia să se împace cu boala. Întors în țară, a început un tratament.

„Am crezut că viața se oprește acolo. Din fericire a continuat. Am decis că e momentul să am o familie. Eu și soția mea avem acum doi copii”, continuă Dragoș Zaharia.

Destinul lui era să îi ajute pe alții, în aceeași situație cu el.

La un an după diagnosticare a decis să înființeze o asociație împreună cu alte persoane diagnosticate cu scleroză multiplă (SM). Anul acesta se împlinesc 11 ani de când Asociația SM Speromax Alba Iulia îi sprijină pe pacienții cu scleroză multiplă din județul Alba.

„Datorită Fundației Vodafone România am reușit în 2012 să ne acredităm și să ne licențiem pentru oferirea de servicii sociale. Asta a fost vital, pentru că una dintre condiții era să avem angajați. Noi putem oferi servicii pentru pacientii noștri din Alba. Sunt 90 de pacienți. Avem kinetoterapeut, psiholog, asistent social, lucrător social. Ei merg la domiciliul pacientului, indiferent că e la Câmpeni, Cugir sau la Blaj”, spune Dragoș Zaharia.

„Avem pacienți imobilizați de ani de zile, care se bucură mult că îi mai vizitează cineva”

Asociația oferă la centrul din Alba Iulia servicii de kinetoterapie, consiliere psihologică, asistență socială. Specialiștii asociației merg la domiciliul celor care nu se pot deplasa.

„Provocarea noastră e să ajungem la 150 de km depărtare de Alba Iulia, la pacienții noștri care sunt în Munții Apuseni sau în Munții Sebeșului. Săracii, nu au cum să iasă din casă. De mute ori avem pacienți imobilizați de ani de zile care se bucură mult când merge la ei cineva de la asociație, pentru că îi mai vizitează și pe ei cineva. Sunt oameni care în general nu mai au prieteni, poate nici familie”, descrie situația președintele asociației.

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro