Evaluare Națională: Stimați părinți, presiunea pe ultima sută de metri pentru un copil de clasa a II-a, pe care vi-l doriți la NASA, se va deconta în comportamentul său

  • 14 mai 2018, 20:34

Sunt profesor pentru învățământul primar la o școală de stat din București și este a doua oară când particip alături de elevii mei la EN. Pentru ca probele s-au terminat, aș avea o intrebare. Cui i-e frică de... Evaluarea Națională? Aparent, națiunea așteaptă acest eveniment cu sufletul la gură, ca pe Revelion. De ce? Păi, pentru că generează emoții constructive, din zona de stimulare pozitivă a indivizilor, adică suntem toți posedați de dorința de a arăta bine, de a purta ceva roșu, de a fi odihniți pentru a trece în Anul Nou cu dreptul, sentimente care ne înnobilează, fără doar și poate, dar ne și fac să alergăm pentru a trăi un moment la o intensitate care nu este justificată. 

Îmi spunea bunica mea, cândva, că unii oameni îngrașă porcul în Ajunul Crăciunului. Bunica voia să mă facă să înțeleg, cu alte cuvinte, că toată graba aceasta determină o creștere fals pozitivă, de scurtă durată, pentru un moment anume care se duce la fel repede precum a venit, apoi se revine la situația inițială. Pe de altă parte, același impuls dă naștere unor emoții negative, emoții care ne fac să reacționăm din spațiul de frică, de paralizie, de incertitudine și de nesiguranță. Aceste ultime simțiri au un efect devastator asupra psihicului copilului. El simte și vede cum persoanele din imediata lui apropiere, persoanele considerate suport, esențiale în viață, se înverșunează, se schimonosesc și se transforma în... ceva ce nu mai recunosc.

Înainte de a intra pe poarta școlii merg în fiecare dimineața la magazinul din colțul străzii. Zilnic mă întâlnesc cu părinți și elevi și aud povești. În dimineața cu pricina, un copil era amenințat cu nepromovarea anului școlar, cu ratarea pe viață, altul cu pedepse inimaginabile, altul cu retragerea afecțiunii, în caz că nu „livrează” calificativul de foarte bine cu artificii, conform așteptărilor...

Stimați părinți, presiunea pe ultima sută de metri pentru un copil de clasa a II-a, pe care vi-l doriți la NASA, se va deconta, mai devreme sau mai târziu, în comportamentul său. Știu că sunt opinii diferite pe această temă, freamătă toată țara pe motivul întemeiat sau nu, însă real, al acestei evaluări, i se dă o conotație întortocheată, grea, apăsătoare. Suntem responsabili și putem construi o lume mai bună pentru copiii României și vom reuși doar dacă ne propunem să ne fie bine, nouă, tuturor și să fim echilibrați în tot și în toate.

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro