Fostul copil-soldat cu doctorat în România care a ajuns Ambasador pentru Pace: „Îmi dedic viaţa să ofer copiilor cel mai mare dar posibil“

  • 3 decembrie 2018, 16:57

Charles Wratto are 36 de ani, şi-a făcut masterat şi doctoratul la Cluj, iar un centru cu filiale pe patru continente ale lumii i-a oferit tilul de Ambasador pentru Pace. Distincţia îi răsplăteşte eforturile depuse în salvarea de copii şi educarea a circa 2.000 de copii-soldaţi. Originar în Liberia, se consideră norocos că a scăpat de ororile vieţii de copil-soldat, deşi chipurile şi vorbele unora îi răsună în minte.

Centrul pentru Studii de Pace din Sri Lanka, insulă din sudul Indiei, i-a oferit lui Charles Wratto, un liberian ce a făcut masteratul şi doctoratul la Cluj, titlul de Ambasador pentru Pace. Acum lucrează la un proiect de cercetare în Franţa, însă păstrează legătura cu cei de la Centrul pentru Studiul Conflictelor din cadrul UBB Cluj. Distincţia a fost oferită de profesorul S.L. Riyas, directorul executiv al organizaţiei din Sri Lanka cu filiale în 17 ţări de pe patru continente. Acesta recunoaşte eforturile depuse de Charles şi cei din jurul său de-a lungul anilor în salvarea a 51 de copii din zone de conflict, educarea a 500 de micuţi de şcoală primară şi instruirea a peste 2.000 de foşti copii-soldaţi într-o meserie: „Am făcut asta în linişte, fără asistenţă guvernamentală sau publicitate media. Nu ne-am aşteptat ca efortul să ne fie recunoscut. Chiar şi aşa, mai sunt multe de făcut. La nivel global, războaiele şi insurgenţele le-au jefuit oamenilor din viaţă, au divizat comunităţile şi au desfigurat societatea în mai multe moduri. Conflictele violente nu numai că au distrus infrastructura oraşelor şi produsele agricole, dar mai mult decât atât, aceasta a dus la o creştere cu 80% a utilizării copiilor soldaţi la nivel mondial. Am făcut toate astea fără a aştepta un premiu sau o recunoaştere“. Directorul respectivului Centru l-a contactat şi i-a spus de distincţie şi motivele pentru care consideră că o merită. Charles vede în distincţia primită drept un pas în faţă în lupta sa pentru pace şi în negocierea cu state sau liderii unor grupări pentru eliberarea copiilor răpiţi din zone de conflict.

Africanul crede cu tărie că „fiecare copil, indiferent de religie şi culoarea pielii, merită dreptul la viaţă şi libertate - dreptul la educaţie, şi demnitatea de a trăi şi de a creşte într-o societate paşnică şi prosperă, indiferent cât de mare sau mică“. „Prin urmare, îmi dedic viaţa ca să ofer copiilor cel mai mare dar posibil: viaţa. Este o idee pentru care trăiesc şi un ideal pentru care aş muri în cazul în care de asta ar fi nevoie ca un copil din sfera mea de influenţă să supravieţuiască”, mărturiseşte el. Ştie mai bine ca oricine că unii adolescenţi nu sunt aşa nocoroşi din pricina conflictelor foarte violente din comunităţile lor. Când se uită înapoi la viaţa lui de când aveam 8 ani, spune el, a realizat cât de binecuvântat este pentru că a supravieţuit ororilor celor două monstruoase războaie civile din Liberia şi Sierra Leone. Însă, acestea au lăsat urme adânci în suflet. Mărturiile fostului copil-soldat sunt copleşitor de emoţionanţe: „Sunt bântuit de vocile Titei şi Ritei, două orfane, care urlau «Ennae o! Ennae o!/Mama mea! Mama mea!» în timp ce soldaţii le-au violat, torturat şi le-au ordonat să-şi desfacă mai larg picioarele. Moses, un băiat de 6 ani, al cărui cap a fost zdrobit de perete, iar vulturii şi câinii se luptau pentru o bucată din creierii lui. Sunt mistuit de amintirile lui Flomo şi Mulumba, doi băieţi cu care m-am ascuns într-un mormânt, şi ale altora care au fost ucişi de soldaţii care nu şi-au dat seama că alte persoane sunt ascunse sub scheletele din mormânt. Încă văd chipul angelic şi plâns al Melvinei, o fetiţă de 3 ani, pentru care eram fratele mai mare, şi pe care am lăsat-o la un orfelinat, unde rebelii au năvălit ca nişte albine ucigaşe.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Sursa: adevarul.ro