Mai multe clujence au fost depistate cu suspiciuni de cancer la sân. Campania „Nu am făcut destul” continuă la Florești

  • 5 noiembrie 2018, 19:42

Cea de-a V-a ediție a Campaniei „Nu am făcut destul” continuă, la sfârști de săptămână, în comuna Florești. În cadrul acestei campanii au fost testate, weekendul trecut, în comuna Apahida, 82 de femei. Dintre acestea, nouă au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcție de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate prin intermediul acestei campanii.

Campania „Nu am făcut destul” are ca obiectiv  testarea gratuită a femeilor din mediul rural în vederea despistării cancerului la sân.  Județele vizate anul acesta sunt Cluj, Alba Sălaj, Bistrița Năsăud și Sibiu. Această campanie este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România. 

Calendarul campaniei
27 octombrie la Apahida, județul Cluj
28 octombrie la Iacobeni, județul Sibiu
3 noiembrie la Săndulești, județul Cluj
4 noiembrie la Chiuiești, județul Cluj
10 și 11 noiembrie la Florești, județul Cluj
17 noiembrie la Nușfalău, județul Sălaj
18 noiembrie la Crișeni, județul Sălaj
24 noiembrie la Băișoara, județul Cluj
25 noiembrie la Căpușu Mare, județul Cluj

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, transmite Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Citeste mai mult pe actualdecluj.ro

Sursa: actualdecluj.ro