Medic chirurg din Cluj: „Poporului român îi lipseşte cultura medicală, pacienţii nu cunosc noţiuni elementare de prevenţie a bolilor“

  • 15 mai 2018, 22:34

Dana Monica Bartoş este un medic chirurg din Cluj, în vârstă de 39 de ani, mamă a 5 copii.  Împreună cu soţul ei au creat, de curând, o asociaţie care urmăreşte educarea medicală a pacienţilor, informarea şi instruirea medicilor în diverse tehnici chirurgicale.

Dana Monica Bartoş spune, într-un interviu pentru „Adevărul“ că, la începutul carierei sale, era mai greu de acceptat din partea pacienţilor să fie trataţi de o femeie şi că ar fi bine dacă pacienţii ar cere sfaturi competente de la specialişti în loc să le caute pe Facebook sau Google. De ce v-aţi făcut medic? Pentru că vreau să ajut. Din păcate, povestea din spatele dorinţei mele de a profesa ca medic chirurg nu este una de care să-mi aduc aminte cu drag. Încă din copilărie, bunica a fost diagnosticată cu o boală care o  „consuma“  câte puţin în fiecare zi, am văzut cum persoana pe care o iubeam enorm de mult se stinge în faţa ochilor mei fără ca medicii să o poată ajuta.  Am trăit pe propria piele durerea sfâşietoare de a pierde fiinţa iubită, de a pierde unul din pilonii vieţii mele. De mică am ştiut că vreau să mă fac „ca tata“. La început, nu am înţeles exact despre ce era vorba. Îmi aduc aminte că mergeam cu el la diverşi pacienţi - tata pe atunci era medic de circă - şi atmosfera de acolo era tristă, apăsătoare, nu îmi plăcea, nu mă simţeam în largul meu dar, pe măsură ce vizitele se repetau atmosfera în casa respectivă, oamenii ce locuiau acolo deveneau din ce în ce mai senini, mai bine dispuşi, mai prietenoşi şi poate lucrul care m-a impresionat cel mai mult mai zâmbitori. De atunci am ştiut că vreau şi eu să aduc bucurie persoanelor care au nevoie, la fel ca tata.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Sursa: adevarul.ro