Policlinica fără plată din Cluj aşteaptă un nou miracol. A fost fondată de nepotul lui Iuliu Maniu şi construită din donaţiile călugăriţelor din Nancy

  • 5 noiembrie 2018, 18:46

Este un miracol că de la o mână de medici inimoşi care au început în 1994 să ofere consultaţii gratuite într-un apartament s-a ajuns la o Policlinică fără plată cu 15 specialităţi aflată într-o clădire modernă din centrul oraşului, spune fondatorul clinicii Ioan Boilă. După 24 de ani şi 45.000 de pacienţi nevoiaşi trataţi, clinica are nevoie urgentă de ajutor, după ce Banca Transilvania a renunţat la sponsorizare.

Policlinica fără plată, care funcţionează de 24 de ani la Cluj-Napoca, este o iniţiativă unică în România, care pune 32 de medici voluntari în serviciul celor săraci din oraş şi din regiune. Faptul că de la o mână de medici inimoşi, care au început în 1994 să ofere consultaţii gratuite într-un apartament din cartierul Mănăştur, s-a ajuns la o clinică cu 15 specialităţi aflată într-o clădire modernă din centrul oraşului şi la 45.000 de persoane care au primit ajutor este „un miracol”, spune fondatorul policlinicii, medicul Ioan Boilă, (92 de ani), unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu. Apartamentul acestuia de 4 camere din cartierul muncitoresc Mănăştur şi dorinţa unor medici de „a-şi consacra viaţa în slujba umanităţii”, aşa cum zice jurământul lui Hipocrat, au fost punctul de pornire.  „Au avut îndrăzneala să organizeze în acest apartament o policlinică fără a avea un suport financiar şi material adecvat. Chiar acest lucru evidenţiază miracolul care s-a produs şi spun asta fără să-mi fie frică să folosesc acest cuvânt, deoarece să porneşti un astfel de proiect fără nimic şi să obţii un lucru extraordinar e un miracol”, a declarat Boilă pentru „Adevărul”. 

„Dacă vrea Doamne, Doamne, vom reuşi”     Doctorul Ioan Boilă, preşedintele Fundaţiei „Familia Sfântă”, prin care îşi desfăşoară activitatea Policlinica fără plată, îşi aminteşte că după Revoluţie a încercat, alături de 3-4 doctori, să înfiinţeze un cabinet particular de medicină. „Am făcut asta împreună cu 3-4 medici, dar nu peste mult timp ne-am dat seama că oamenii nu erau pregătiţi pentru aşa ceva. Noi am făcut abonamente care prevedeau un număr de consultaţii, medicamente gratuite şi aşa mai departe. După 2 luni de zile au venit la noi oamenii care aveau abonamente şi ne-au cerut banii înapoi, pentru că nu au apelat la serviciile noastre. Ne-am dat seama atunci că nu era încă societatea pregătită pentru aşa ceva”, povesteşte Boilă, care are ca specialitate Medicina generală.   În timp ce se aflau la o masă cu colegii, unul dintre ei a venit cu ideea: „haideţi să facem o policlinică fără plată pentru că există o categorie mare de oameni săraci care ar avea nevoie de aşa ceva. Mulţi dintre cei prezenţi au zis: <>. Aici a fost o problemă de îndrăzneală. Noi am îndrăznit şi am spus: <> şi ne-a ajutat extraordinar”, povesteşte medicul.   După ce au anunţat intenţia de a face Policlinica fără plată s-au înscris ca voluntari peste 100 de medici, dintre care  15 profesori universitari şi şefi de clinici. „Au curs camioanele în faţa policlinicii cu tot felul de mobilier, instrumentar şi aparatură în faţa apartamentului de 4 camere de pe strada Micuş 3 din Mănăştur. După câteva luni, totul era mobilat, specialişti asiguraţi...Bine-înţeles apartamentul nu ofera condiţiile necesare pentru o  intreprinderi aşa de mare”, relatează Boilă.   


Citeste mai mult pe adevarul.ro

Sursa: adevarul.ro