Prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România

  • 29 iunie 2018, 00:20

Progresul cunoașterii și tehnologia și-au pus amprenta asupra tuturor aspectelor existenței umane. Tehnologia ne rezolvă problemele, de la cele mai simple, până la cele mai complicate. În funcție de problemă, omul a găsit și soluția, aplicând tehnologii existente sau dezvoltând altele noi. Una dintre marile provocări actuale este menținerea sănătății, de aceea încercăm mereu să înțelegem mecanismele vieții și să aplicăm cunoștințele existente pentru găsirea soluțiilor: metode chirurgicale de tratament, de diagnostic, medicamente inovatoare. Într-un timp relativ scurt, am ajuns de la medicina bazată pe Canonul lui Avicena la medicina în care tehnologia îi permite medicului să “vadă” în corpul pacientului, să detecteze dezechilibrele metabolice dintr-o picătură de sânge și să facă o operație pe cord printr-o înțepătură de ac. Evoluția tehnologică este uriașă. Afecțiuni care păreau fără soluție în urmă cu una, două generații acum sunt istorie.

Aplicabilitatea tehnologiei în medicină

Nu poți vorbi de medicină fără tehnologie. Corpul uman este complex și variabilitatea genetică a oamenilor este de asemenea extrem de mare. Nici cel mai bun medic nu va putea vreodată învăța tot ce este de știut despre posibilele boli din sfera unei specializări medicale. E un proces de învățare și adaptare continuu. Însă inteligența umană augmentată de tehnologie poate face față acestei provocări. De exemplu, un sistem de inteligență artificială poate opera cu seturi enorme de date și pune la dispoziția medicului informații filtrate și relevante. Aplicabilitatea este atât în medicină curativă, cât și în cea preventivă. Pentru tratament, există sistemele CADx (Computer aided diagnosis) care ajută medicii în interpretarea imaginilor medicale. În plus, adăugând sistemele AI acuratețea diagnosticului poate fi îmbunătățită. Algoritmii de inteligență artificială au fost antrenați să detecteze leziunile de tuberculoză în radiografii pulmonare, să detecteze celulele de cancer de sân în biopsiile de nod limfatic sau să identifice și clasifice cancerul de creier într-una din cele aproximativ 100 tipuri cunoscute. 

De exemplu, oamenii de știință au antrenat un sistem de inteligență artificială cu 2800 de cazuri de cancer la creier. Ulterior au cerut sistemului să identifice tipurile de tumori din peste 1000 de cazuri cunoscute și au constatat că diagnosticul pus de calculator nu se potrivea cu diagnosticul uman într-un număr de cazuri. S-a dovedit că sistemul de inteligență artificială nu a greșit în identificare, ci medicii au diagnosticat greșit aproximativ 12% din cazurile studiate.

Suntem deci la momentul în care în anumite domenii tehnologia ajunge sau chiar depășește performanță umană, în condițiile în care operatorul uman poate prelucra un număr limitat de seturi de date, în timp ce calculatorul este limitat numai de puterea de calcul, depășind performanța umană cu multe ordine de mărime. În același timp, calculatorul nu obosește niciodată și poate ajunge în zone în care nivelul serviciilor medicale este limitat de considerente geografice sau economice.

Într-un alt exemplu care combină inteligența artificială și realitatea augmentată, Google a dezvoltat un sistem care permite prezentarea rezultatelor date de sistemul de inteligență artificială direct în câmpul microscopului utilizat de medicul anatomo-patolog sub formă de realitate augmentată.

O abordare integrativă o are sistemul Watson de la IBM care încearcă să treacă dincolo de interpretarea imagisticii medicale prin integrarea informațiilor din multiple surse: istoricul pacientului, studii clinice, articole de cercetare medicală și alte date. Pe lângă aplicabilitatea tehnologiei în tratamente, valoarea tehnologiei este dată și de posibilitatea de a preveni boli. Pornind de la istoricul medical al pacientului, se pot detecta tendințe și evoluții și se fac corelații cu informații anonimizate de la alți pacienți pentru identificarea predispozițiilor către anumite afecțiuni. Astfel se pot face recomandări pentru îmbunătățirea calității vieții și evitarea bolilor care la momentul investigației nu au caracter evident patologic.

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro