„Școala din valiză”. Proiectul care îi ajută pe copii să învețe română și matematică cu ajutorul tehnologiei

  • 11 octombrie 2018, 23:13

România se află pe locul trei în ceea ce privește abandonul școlar din Uniunea Europeană, peste 18% dintre elevii români părăsind timpuriu școala. În mediul rural, rata abandonului școlar este decât cea înregistrată în orașe: 26,6% părăsesc prea devreme școala în zonele rurale, 17,4% în orașele mici și  6,2% în municipii. Și tot în mediul rural, 38% dintre copii au luat sub 5 la Evaluarea Națională, ceea ce demonstrează că și atunci când aceștia au acces la educație, nu au, de fapt, acces la o educație de calitate.

Miercuri seară, Fundația Vodafone România a lansat, în parteneriat cu Fundația World Vision România, un proiect prin care își propune să le ofere elevilor șansa la o educație mai bună și să le crească motivația față de școală. Anunțul a fost făcut în timpul Galei Fundației Vodafone România.

Denumit „Școala din valiză”, proiectul se va desfășura în perioada anului școlar 2018-2019 în 10 școli din comunități defavorizate aflate în județele Cluj, Brașov, Vâlcea, Olt, Dolj, Ilfov, Ialomița, Constanța, Vaslui și Iași. Acesta are la bază un set complet de echipamente IT grupate într-o valiză creată pentru a permite organizarea în câteva minute a unei săli de clasă digitale oriunde în România. Procesul de predare adaptat pentru „Școala din valiză” folosește metode interactive și materiale digitale, integrate într-o platformă de e-learning dedicată.

 

„Ne bucurăm să lansăm la această ediție aniversară a Galei un nou proiect strategic, care propune o soluție pentru una dintre cele mai mari probleme identificate în domeniul educației: accesul copiilor din comunitățile defavorizate la un proces educațional de calitate. Este un nou exemplu de proiect care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața oamenilor din aceste comunități”, a spus Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

„Vrem să investim mai mult în educație, acest lucru face parte din abordarea noastră pe termen lung de a investi în viitor, în generațiile viitoare. Derulăm deja proiecte de educație pentru copiii din zonele rurale și ne dăm din ce în ce mai bine seama cât de importantă este educația lor. Acest lucru le va permite să își îmbunătățească experiența de învățare și sperăm că va reprezenta o metodă de a-i ține la școală”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.

În cadrul acestui program, copiii vor învăța română și matematică cu ajutorul a 10 valize cu echipamente, câte una pentru fiecare dintre școlile incluse în proiect. Fiecare dintre acestea conține un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un proiector, un sistem audio, o soluție de încărcare a echipamentelor încorporată, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Tabletele se pot conecta la laptop, permițând cadrelor didactice să pună la dispoziția elevilor conținutul educațional și aplicațiile.

Citeste mai mult pe republica.ro

Sursa: republica.ro