Complexul de servicii în adicții Sfântul Dimitrie Basarabov Cluj

Contact

 • str. Salcâmului nr. 20, Cluj-Napoca, Cluj
 • <a href="mailto:sfdimitrie@yahoo.com">sfdimitrie@yahoo.com</a>
 • 0755683330

Descriere

Centrul de zi pentru dependenţa de alcool, alte droguri şi comportamente - “Casa Albă” are ca scop oferirea de sprijin zilnic specific pentru persoanele dependente de alcool/alte droguri din Cluj-Napoca într-un mediu care încurajează susţinerea abstinenţei, oferirea unei alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber, facilitarea integrării în grupurile de suport mutual de 12 Paşi (AA, DMA, DSA, Al-Anon), sprijin pentru reintegrarea socială a persoanelor dependente de alcool/alte droguri

Centrul de consiliere în adicţii ”Răscruci” are ca scop oferirea servicii de prevenire, consiliere şi intervenţie în adicţii persoanelor dependente de alcool sau alte droguri/comportamente, precum şi membrilor familiilor acestora.

Conducere

Claudia Varga Coordonator

Beneficiari

a. Persoane toxico-dependente (alcool sau alte droguri/comportamente) ca şi clienţi primari

b. Membrii familiei beneficiarilor directi ca şi clienţi secundari (participarea familiei în procesul de recuperare al dependentului este esenţială şi reprezintă o cerinţă, acolo unde este posibil)

 • Numărul de locuri: 0
 • Beneficiari: 60

Activități

Centrul de consiliere în adicţii ”Răscruci” – str. Ion Meșter nr. 10, în cadrul Policlincii Sf. Pantelimon

 1. Realizarea de evaluări ale consumului de alcool pentru persoanele care se adresează centrului, personal sau îndrumate de către instituţiile colaboratoare şi oferirea de informaţii. Pentru aceasta sunt folosite instrumente standardizate, precum AUDIT (al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), DRINC, cele 20 de întrebări. Persoanele care solicită serviciul trec prin acest prim pas de evaluare, prin care se selectează cei care sunt eligibili pentru acest tip de activitate. Se realizează prin aplicarea de chestionare standardizate, oferirea de informații cu privire la consumul rațional de alcool, semne ale abuzului și dependenței de alcool/droguri. Persoanele care necesită o intervenție medicală (ex. dezintoxicare) sau de altă natură sunt trimise către instituțiile medicale sau sociale abilitate.
 2.  Cursuri de responsabilizare și educare despre riscurile consumului de substanțe psihotrope pentru clienți care s-au încadrat la consum de risc/dăunător (fără indicii de dependență) în urma realizării unei evaluări de specialitate. Aceste cursuri sunt susținute de către consilierii în adicții și consilierii de egali, acreditați ca și formatori. Clienții pot fi trimiși de Serviciul de probațiune, alte instituții de cercetare juridice sau angajatori. Cursurile pot fi susținute la sediul programului, dar și la sediul instituției care îl solicită. Scopul acestor cursuri este de a-i familiariza pe participanți cu limitele consumului rațional de alcool, caracterul progresiv al bolii dependenței și soluții de recuperare.
 3. Consiliere individuală: o dată pe săptămână, în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane. În întâlniri individuale se realizează evaluări, planificarea intervenţiei, acordarea de sarcini personale de lucru şi monitorizarea progresul
 4. Consiliere şi psiho-terapie de grup: întâlniri bi-săptămânale, pe o perioadă de 3–9 luni, combinate cu participarea la grupurile de 12 Paşi. Grupurile au scopul de educare despre conceptul de boală, de achiziţionare de abilităţi pentru menţinerea abstinenţei, de însuşire a unui program personal de recuperare, de identificare şi exprimare a sentimentelor în mod constructiv. Persoanele dependente sunt în permanență expuse riscului de reluare a consumului/comportamentului dacă nu înțeleg conceptul de boală, adică faptul că nu sunt vindecați odată ce se opresc din consum, și au nevoie permanentă de dezvoltare de abilități pentru prevenirea recăderii. Consilierea membrilor familiei este o parte integrantă a procesului de recuperare. 
 5. Consiliere de grup pentru familiei – întâlnirile săptămânale prin care aparținători ai persoanelor dependente primesc suport în a face față bolii dependenței, să relaționeze sănătos cu persoanele dependente și să lucreze la propriul program de recuperare.
 6. Întâlniri de post-cură: întâlniri sǎptǎmânale pentru cei care au finalizat programul ambulatoriu şi doresc menţinerea şi dezvoltarea programului de recuperare

Criteriile de admitere se referă la dorinţa manifestă de a realiza o schimbare a stilului de viaţă şi de încetare a consumului de alcool / comportamentului adictiv sau co-dependent ( în cazul aparţinătorilor), lucru dovedit prin îndeplinirea responsabilităților în cadrul programului de recuperare.

Serviciile sunt oferite în regim de co-plată, diferențiat în funcție de venit și de tipul de serviciu oferit (evaluare, consiliere individuală și de grup, cursuri de responsabilizare)


Centrul de zi “Casa Albă”

 • Activitatea de “Club” - socializare şi activităţi de timp liber într-un mediu care încurajează abstinenţa; zilnic (L-V), de la ora 8.30 la 16.00, ca alternativă la petrecerea timpului în medii în care este încurajat consumul de alcool;

Această activitate presupune: pregătirea cafelei / ceaiului; curăţenia / aranjarea camerei; discuţii informale; lecturi / punerea la dispoziţie de materiale de recuperare, activităţi de timp liber (jocuri de sah, remi, video / tv / citirea presei)

 • Organizarea unor întâlniri de grup matinale (ora 9.30-11.00) pentru citirea de materiale de recuperare.

Aceste grupuri vor accentua caracterul zilnic al recuperării şi vor încerca să îi orienteze pe participanţi spre o nouă zi petrecută în abstinenţă.

Mai mult, ele vor avea şi un rol educativ prin specificul materialelor folosite (referitoare la conceptul de boală, la strategii de menţinere a abstinenţei, de evitare a primului pahar, de refuzarea insistenţelor prietenilor atunci când se oferă de băut, etc.). 

 • Munca stradală” presupune încercarea de identificare şi contactare a persoanelor defavorizate cu abuz de substanţe şi care se află în situaţii de criză locativă/socială (trăiesc pe stradă, nu sunt incluşi în centrele de urgenţă sau adăposturi de noapte). Persoanele vizate vor fi căutate şi asistate în locurile din oraş cunoscute ca fiind puncte de întâlnire pentru aceştia (Parcul Caragiale, Parcul Central, gară etc.) şi direcţionate către centrul de zi şi alte resurse din oraş. Acestea vor primi gustări calde, ceai/cafea, cupoane de cafea valabile în cadrul centrului de zi, materiale scrise despre resursele existente în comunitate.
 • Activităţi de recuperare şi educaţionale:
  • susţinerea de prezentǎri tematice ale consilierilor
  • vizionarea de filme video
  • ascultarea de casete audio
  • citirea de materiale / literatură de recuperare
  • discuţii informale

Ca şi grupurile matinale, aceste activităţi urmăresc dezvoltarea cunoştinţelor şi a unor abilităţi necesare recuperării şi menţinerii abstinenţei:

 • Activităţi de terapie ocupaţionalǎ şi art-terapie – pictură, desen, pictura icoane pe sticlă, modelaj în ceramică sau aluat, confecţie felicitări, confecţie decoraţiuni, mǎrţişoare etc. În recuperarea din adicţii este atât nevoie de reabilitare din boala dependentei, cât şi de folosire constructivǎ a timpului liber în cadrul sanatoriului. Dorim ca în felul acesta, organizaţia noastrǎ sǎ ofere activitǎţi complexe care sǎ constituie un stimul adecvat în procesul recuperǎrii şi reabilitǎrii sociale.
 • Sprijinirea întâlnirilor grupurilor de 12 Paşi (Alcoolicii Anonimi, Dependenţii de Mâncare Anonimi, Dependenţii de Sex  Anonimi) şi oferirea gratuită de spaţiu pentru întâlniri. Această activitate va avea rolul de integrare a clienţilor casei în comunitatea Alcoolicilor Anonimi/Al-Anon, primind astfel sprijin suplimentar în menţinerea abstinenţei. Grupurile se derulează zilnic, de luni până sâmbătă, cu întâlniri la ora 12.
 • Asistență primară și secundară
  • Evaluarea posibilităţilor de reinserţie socială pentru beneficiarii noştri şi trimiterea lor cǎtre resurse disponibile;
  • Facilitarea accesului la informaţii legate de oferta pieţei de muncă în mun. Cluj-Napoca şi judeţul Cluj.
  • Oferirea de alimente, haine, încălţăminte, îndrumare către instituţii medicale abilitate şi alte servicii sociale disponibile, educaţie în întocmirea CV-urilor etc.

Serviciile din cadrul Centrului de zi sunt gratuite.


<script src="https://www.eumanitar.ro/js/Slices/sitepublic/ong-details.js"></script> <script src="https://www.eumanitar.ro/themes/unify-v1.8/plugins/gmap/gmap.js"></script>