Fundația Inima Copilului

Descriere

Fundatia de Asistenta Sociala Inima Copilului a luat fiinţă în urmă cu 20 de ani, având drept scop prevenirea si rezolvarea problemelor socio-educative şi de sănătate ale copiilor şi adultilor din Judeţul Cluj. Este persoană juridică fără scop lucrativ, cu activităţi în domeniile: cultural, artistic, educativ, umanitar, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale si nu in rând protecţia mediului.

Activitatea Fundatia de Asistenta Sociala Inima Copilului a început în anul 1996, având drept scop dezvoltarea socio-educativă şi igienică a copiilor din grădiniţele şi şcolile din Cluj-Napoca. Până în anul 2008, sediul central al Fundaţiei a fost în Cluj-Napoca, str. Mirăslău, nr. 2, bl. 32, et. 6, în cartierul Grigorescu.

Datorită faptului că s-a extins şi în mediul rural, sediul central s-a mutat în Gherla str. Crişan nr. 1, dupa care s-a deschis o filiala în loc. Ţaga, nr. 27, un punct de lucru în Comuna Baciu, str. Cometei, nr. 18, iar în Cluj Napoca punct de lucru pe str. Fântânele, nr. 53, ap. 73, jud. Cluj.

Misiunea Fundatia de Asistenta Sociala Inima Copilului

Misiunea Fundaţiei constă în faciliatarea accesului grupurilor defavorizate la serviciile de asistenţa sociala, sănătate şi educaţie, având obiectivul principal de a face atât copii, cât şi adulţii fericiţi.

Colaborări, Programe, Categorii de beneficiari,

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, s-au derulat multe programe cu diverse categorii de beneficiari, printre care: copii, bătrâni, familii defavorizate etc.

De la înfinţare şi până în prezent Fundatia de Asistenta Sociala Inima Copilului a colaborat cu:

Primăriile din: Gherla, Ţaga, Mociu, Cămăraşu, Cătina, Buza, Cluj-Napoca, Dej.

Spitale: Spitalul Municipal Gherla, Policlinica Gherla, Spitalul Mociu.

Cabinete Medicale din mediul rural în: Ţaga, Geaca, Fizeşu-Gherlii, Ocna-Mureş, Dej.

Centre pentru îngrijire vârstnici: “Pulsul Vieţii” Chesău, “Rebeca” Sântioana, “Zâna Bună”  Gherla, “ Casa Greta”  şi “Casa Maria” din Cluj Napoca.

Instituţii de învăţământ: Universitatea Babeş-Bolyai- Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie, Inspectoratul Şcolar Cluj, Casa Corpului Didactic,  Şcoala Generală nr. 15, Liceul Onisifor Ghibu, Şcoala generală nr. 5, Şcoala Generală nr. 21, Şcoala Generală nr. 2, Scoala Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educatia Incluzivă/Integrata  Cluj- Napoca (Şcoala Specială nr. 2), Şcoala Generală nr. 4 Ion Agârbiceanu, Şcoala Generală nr. 12 din Someşeni.

În mediul rural am avut colaborări cu Grădiniţa Ţaga, Grădiniţa Mociu : Şcoala Generală Ţaga, Şcoala Generală Geaca, Şcoala Generală Cătina , Şcoala Generală Buza, Şcoala Generală Cămăraşu, Şcoala Generală Mociu.

Biserici: Biserica Ortodoxă Ţaga, Biserica Ortodoxă Sântioana, Biserica Catolică Ţaga, Biserica Reformată Ţaga, Biserica Baptistă Gherla, Biserica Baptistă nr. 1 Cluj-Napoca, Biserica Biblia Deschisă Gherla, Biserica Penticostală Speranţa Gherla, Biserica Reformată Fizeşu Gherlii, Biserica Faclia Cluj-Napoca , Centru Creştin Caleb Cluj-Napoca.

Mass-Media: TVR-Cluj, Antena 1, NCN Cluj, Teleeuropa Nova Cluj, Monitorul de Cluj, Adevărul de Cluj, Piaţa A-Z, Szabadsag, Clujeanu, Ziarul de Cluj, Adevărul Doare, Cluj New’s, Ştiri 24 Cluj, Radio Cluj, Radio Impuls, Radio Vocea Evangheliei, Radio Vacanţa Năvodari.

Alte Instituţii: Biblioteca “Octavian Goga” şi Consiliul Judeţean Cluj.

În prezent colabaram cu Şcoala Gimnazială Gheorghe Şincai-Floreşti, Şcoala Gimnazială Clasele I-VIII Baciu, Şcoala Gimnazială Sânpaul, Şcoala Gimnazială Aghireş-Fabrici, Şcoala Specială nr. 2 Cluj- Napoca (Centru de Resurse şi Documentare privin Educaţia Inclusivă/Integrată).

Programele implementate: grădiniţă cu profil de limbă engelză, grădiniţa socială gratuită, Educaţie pentru sănătate în şcoli, proiectul copiilor proveniţi din famiili defavorizate din Pata-Rât, copii străzii din Cluj-Napoca, ajutor social în mediul rural, proiect socio-medical pentru sprijinirea populatiei din mediul rural, Terapia de grup prin joc, 1 iunie Ziua tuturor copiilor din mediul rural, excursii şi tabere, sprijin pentru cazurile sociale si medicale mai grave, Caravana Sufletul Copilului” Nu uita sa fii copil”, Cadoul de Crăciun, Caravana Medicală-Sănătate înainte de toate, Micul Informatician, Jocurile Mintii, Martisor de Ajutor .

 

Programe

Jocurile mintii

Jocurile mintii este un alt proiect desfasurat in anul scolar 2014-2015, constand in cursuri si competitii de sah.


Caravana Sufletul Copilului

In cadrul proiectului Caravana Sufletul Copilului, in anul 2014 am organizat un numar de 15 spectacole caritabile in Case de Cultura, din mediul rural, beneficiind de sprijinul Consiliului Judetean Cluj, a Primariilor din mediul rural, a centrelor comerciale Polus si Iulius Mall.


1 Iunie Ziua Tuturor Copiilor din mediul rural

Am organizat în colaborare cu 15 şcoli următoarele activităţi: workshop-uri, competiţii, spectacole cultural artistice, Tip-Top, Copiii au talent, desene pe asfalt, concurs de şah, campionat de fotbal, cântece şi dansuri, Concurs de Hidro Biciclete.  Excursii şi tabere În perioada 1997-2004, am organizat excursii şi tabere în colaborare cu grădiniţe şi şcoli din...


Terapia de grup prin joc

Proiectul Terapia de grup prin joc promoveaza activitătile extrascolare si de divertisment, în acelasi timp ofera copiilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber, promovând totodată dezvoltarea relatiilor de prietenie bazate pe solidaritate si respect, constientizand astfel intelesul proverbului romanesc “Ai carte, ai parte” . Scopul proiectului este de a promova...


Proiect socio-medical pentru sprijinirea populatiei din mediul rural

Am oferit servicii socio-medicale in mediul rural pentru copii si varstnici, am contribuit lunar cu donatii de medicamente la medicii de familie din mediul rural din 2008 pana in 2013, in zona Gherla, Taga, Mociu, iar din anul 2013 in localitatile Baciu, Floresti, Apahida, Sinpaul si la Centrul de Ingrijire Varstnici Casa Greta din Someseni si Casa Maria Cluj.


Copii străzii din Cluj-Napoca

În perioada 1996-1998, un număr aproximativ de 20 de copii ai străzi au beneficiat săptămânal de o mâncare caldă la o cantină cu autoservire şi de un duş cu apă caldă. Deasemenea periodic primeau îmbrăcăminte şi încălţăminte. 


Proiectul copiilor proveniţi din famiili defavorizate din Pata-Rât

Între anii 1996-2000 în parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca am donat alimente şi haine la un număr de 40 de familii defavorizate din zona Pata Rât. În cadrul aceluiaşi proiect 70 de copii din aceeaşi zonă au primit rechizite şi produse de igienă personală (săpun, pastă de dinţi, prosoape), datorită parteneriatului cu Şcoala Generală nr.12 şi Asociaţia Soroş.


Educatie pentru Sanatate

Educatie pentru Sanatate este un proiect care vizeaza implementarea unui stil de viata sanatos, care contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor atat fizic, cat si psihic, sub deviza „Minte sanatoasa, intr-un corp sanatos!”. În cadrul acestui proiect împreună cu studenţii voluntari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi Facultate...


Grădiniţă cu profil de limbă Engelză

A funcţionat până in anul 2004, iar resursele materiale obţinute din aceasta au fost reinvestiţi într-o grădiniţa socială gratuită. Proiect socio-educativ- Educaţie pentru Sănătate în Şcoli


Proiecte

Magazin social in mediul rural

Prin intermediul acestui magazin social beneficiarilor li se ofera posibilitatea de a dona sau a primii articole vestimentare, jucarii si carti.


Centru pentru ingrijire varstnici

Ne propunem sa deschidem un centru pentru ingrijire varstnici, unde persoanele de varsta a III a vor avea parte nu doar de o batranete placuta si linistita, ci si de servici sociale si medicale de cea mai inalta calitate. Scopul si obiectivul nostru este de a face copii si varstnici fericiti!


Palatul de Clestar

Proiectul  Palatul de Clestar, isi propune sa ofere copiilor, adolescentilor si chiar adultilor o alternativa educativa si distractiva de a-si petrece sfarsitul de sapatmana intr-o ambianta prietenoasa si relaxanta. Prin intermediul acestui proiect dorim sa promovam activitatile de petrecere a timpului liber si in acelasi timp sa oferim doritorilor  o locatie in care pot sa-si serbeze...


After-school

Prezentul proiect vizează implementarea pe durata anului şcolar un program after-school, iar pe perioada verii o şcoală de vară, oferind astfel posibilitatea părinţilor de fi liniştiţi în ceea ce priveşte siguranţa copiilor lor cât timp aceştia se afla la lucru. Oferind astfel companiilor posibilitatea de a paticipa activ la dezvoltarea societăţii şi în acelaşi timp de a-şi motiv...